Икономиката на Кувейт е застрашена

0

0

Хиляди малки и средни кувейтски фирми биха могли да затворят, след като пострадаха от пандемията, потенциално застрашаваща частния сектор, който е от основно значение за усилията на страната да преработи своята неортодоксална и зависима от петрола икономика, пише Блумбърг.

Правителството, което изразходва повече от половината от годишния си бюджет за заплатите на кувейтци, които работят предимно на държавни длъжности, насърчи гражданите да създадат собствен бизнес през последното десетилетие в опит да създаде частен сектор.

Целта бе да се облекчат държавните финанси, да се намали зависимостта от вносната работна ръка на емигранти, които съставляват по-голямата част от населението, и също така да се помогне на Кувейт да се разнообрази далеч от петрола, който носи 90% от държавните приходи, но изглежда все по-несигурен като света се отдалечава от изкопаемите горива.

В знак на мащаба на проблема Абдулазиз ал-Мубарак, ръководител на кувейтската федерация за малки и средни предприятия, заяви, че в момента около 8600 предприемачи преминават от работа в частния сектор към правителството.

Той предупреди, че кризата с парите може да „сложи край на целия сектор“.

Това е основен проблем за Кувейт, където МСП генерират 11,9% от БВП чрез брутна добавена стойност, наемат десетки хиляди хора и играят важна роля в сектори като търговия на едро и дребно, храни и напитки, хотелиерство и строителство.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0