ИБГНИ: Няма гаранции, че проектокабинетът не е параван на сянката на ГЕРБ и ДПС

0

0
Депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) няма да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. Решението е взето от парламентарната група на коалицията.

От ИБГНИ, които имат общо 13 депутати, заявиха, че при гласуването в зала ще са единни. 

„Взехме единодушно решение да гласуваме против предложения от ИТН кабинет. Защо – поели сме ясен ангажимент към българския народ, към хората по площадите, да подкрепим правителство на промяната – правителство, което да демонтира едноличния модел, което да се справи с корупцията, което да извърши смели реформи“, каза Мая Манолова след заседанието на парламентарната група.

Според ИБГНИ за извършването на тези промени са нужни смели, почтени, доказани професионалисти и хора с ясна гражданска позицията, а „предложените кандидати за министри в кабинета не са такива“.

„Доста семпъл състав в сравнение с огромните очаквания на българските граждани и на хората, които бяха десетки, стотици дни по площадите на България. Част от предложените хора са абсолютно неприемливи“, каза Манолова.

ОТ ИБГНИ обаче посочиха, че след първия мандат са готови да преговарят за съставяне на правителство с „Демократична България“ и БСП, но и с „Има такъв народ“.

Манолова обясни, че по отношение на политиките от ИТН е предложила „едностранна декларация, която не е партньорски документ“. По думите ѝ в нея нямало ясни ангажименти и срокове, а е пълна с „добри пожелания и просто с намерения“.

Манолова подчерта, че друга причина за решението е, че ИБГНИ не са получили ясни гаранции, че проектокабинетът няма да бъде „параван на сянката на ГЕРБ и ДПС“.

„Няма как на мъжка дума да подкрепим“

Арман Бабикян посочи, че решението на ИБГНИ не трябва да се счита като акт на неуважение към ИТН. Той определи нежеланието на ИТН да има споразумение с подписи като несериозно. „Това не се прави никъде в цивилизования свят. На мъжка дума няма как да гарантираме на нашите избиратели сигурността на поетите ангажименти“, добави той.

Решението ИБГНИ да не подкрепи кабинета не е особена изненада. Още преди тази среща ЕНП, която е част от коалицията, обяви, че депутатите ѝ няма да гласуват „за“ проектокабинета. През последните дни представители на всички формации в ИБГНИ дадоха такива сигнали. Официалата позиция на коалицията идва, след като БСП обяви, че няма да подкрепи кабинета, ако Петър Илиев не бъде оттеглен.

„Ако аз съм статукво, кой, по дяволите, е Слави Трифонов“

„Аз от кое статукво съм? И ако аз съм статукво, кой, по дяволите, е Слави Трифонов?“, коментира Николай Хаджигенов в отговор на последния статус на шоумена, в който обяви, че „Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената „политика“.

„Някои от нас имаме дългогодишна гражданска позиция и сме заставали на принципни позиции срещу няколко правителства“, припомни Хаджигенов. Той добави, че кандидатът за вицепремиер и вътрешен минстър Петър Илиев е „самостоятелно основание да гласуваме против“, но основният им упрек не е към него: „Основният ни упрек е, че са събрани хора, които не са в състояние да извършат дълбоката и драстична реформа, която ни е нужна“.

„Аз вземам микрофона, за да кажа на Слави Трифонов, че когато апелираме за споразумение, това е задължително за политически отношения. И подписът под такова споразумение трябва да бъде на Слави Трифонов само и единствено, защото само той е човекът, който носи отговорност за действията на парламентарната си група. Аз разбирам неговото желание всичко да се прави наопаки, но това няма да ни доведе до светли върхове“, каза Татяна Дончева.
  

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0