Значителен ръст на австрийските инвестиции у нас

0

0

В периода 2014-2019 гг. австрийските търговски отношения с България отчитат ръст от 26%, до 813 млн. EUR. Българският износ на стоки към Австрия е нараснал с 33%. При услугите, които страната ни изнася към Австрия увеличението е над 40%, до 640 млн. EUR, а австрийският износ е нараснал с 20%, до почти 310 млн. EUR. За 2021 г. статистиката показва, че ефектът на кризата вече е преодолян: българският износ на стоки до месец май е нараснал със значителните 28.2%, а австрийският износ към България с 4.9%.

С инвестиции в България от повече от 2,6 млрд. EUR, по данни на Австрийската национална банка и създадени над 20 000 работни мести, Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в страната. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Mondi, Billa, Kronospan, Palfinger, Knauf, Uniqa, Wienerberger, AluKönigStahl, Sportalm и Baumit.

От 1 септември Австрия има и нов търговски съветник към посолството си у нас. Това е Филип Купфер. Той е роден във Виена, дипломиран юрист. Има дългогодишен опит в подкрепа на австрийския бизнес във Виена, Казабланка, Милано, Загреб и Сараево, както и натрупан стаж в различни министерства във Виена.

Досегашният търговски съветник Улрике Щрака от септември 2021 г. ще работи в ICS-Internationalisierungscenter Steiermark в Грац и ще мотивира фирмите от провинцията за повече износ.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0