Здравният министър обеща повишаване на най-евтините клинични пътеки

0

0
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обеща увеличиние на най-ниските цени на клинични пътеки, по които работят предимно общинските болници. Заявката той направи в понеделник на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България. За да има увеличение на цените на пътеките първо трябва да се намерят средства в бюджета на НЗОК, както и да бъде подписан анекс между касата и Лекарския съюз. От съобщението на МЗ не е ясно откога е планирано увеличението.

На срещата министър Кацаров посочи, че страната ни е осигурила достатъчно ваксини от всички видове. „Трябва да насочим усилията си да поставяме наличните количества ваксини. МЗ е готово да сътрудничи на общините, за да увеличим ваксиналното покритие по места. Вече е създадена организация, при необходимост, мобилни екипи на РЗИ да ваксинират трудноподвижни хора и лица в отдалечени райони, а на здравните медиатори разчитаме за обхващането и на малцинствените групи“, допълни здравният министър.

По отношение на процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за справяне с пандемията“ д-р Кацаров коментира, че е имало забавяне в изпълнението, но се работи усилено, за да се спазят сроковете. „Това е приоритетно за нас, за да могат болниците, които реално лекуват Covid-19, да получат ново оборудване, да извършат ремонтни дейности и по този начин да бъдат подготвени за евентуална нова вълна“, заяви министърът.

Предстои критериите и методология за подбор на лечебните заведения, които ще бъдат включени в проектното предложение, да бъдат променени, стана ясно още от думите на д-р Кацаров. 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0