За кой ли път?! ГЕРБ пак се обърна, сега пък за …

Депутатите от ГЕРБ излязоха с извънредно важно съобщение за опростените дългове на вероизповеданията. През последните дни и месеци имаше една основна цел на закона и тя беше да се ограничи външното финансиране за вероизповеданията. това се прави като практика във всички европейски държави. На КСНС през 2017 и 2018 г. тази тема беше част от заседанията. Тогава се обединихме, че трябва да се приеме закон за вероизповеданията и да се ограничи възможността някой друг да плаща заплатите им. Затова предприехме този подход. Видяхме, че има много спекулации покрай опрощаване на задълженията. Видяхме, че темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания, а се говори само за мюфтийството, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Преди два дни Цветан Цветанов бе попитан в Благоевград, че според юристи с финансовия ангажимент към вероизповеданията се нарушава член 13 на Конституцията на република България. Тогата той отговори, че няма нарушаване на конституцията. А една удобна позиция на нашите политически опоненти в лицето на БСП , които успяха и от тази тема да търсят в обществото съответното противопоставяне.Намираме се в Благоевград тук има много общини, които са населени със смесено население, това означавали, че трябва да търсим конфронтация между християни и мюсюлмани.

Искам да заявя, че никой няма договорка, нито има извиване на ръце от страна на ДПС. Ние сме положили с Карадайъ подписи, за да се знае, че всички вероизповедания ще имат опростени задължения, допълни Цветанов.

Искам да кажа на всички политически сили, които се изказват, да си припомнят протоколното решение между България и Турция за това как България ще приема дарения от Турция и как дирекцията по вероизповеданията ще опрощава мита. Искам да споделя, че всяка една държава поддържа своите малцинства или религиите по света. Ние не правими зключение и предоставяме около 2 милиона лева за всички български църки, които са към православната църква по света, посочи той, пише седе дни софия.

Правим предложение между първо и второ четене за отсрочване на задълженията, натрупани към края на 2018 г., а не амнистиране, подчерта той. И допълни, че срокът на разсрочване ще бъде уточнен допълнително.

Ние много ясно показваме, че търсим вариант за решение. Надяваме се да получим подкрепа от другите политически сили. И днес мога да заявя, че тези пари, ако бъдат опростени, всяко вероизповедание щеше да започне на чисто. И всяко вероизповедание щеше да може да си изплати възнагражденията от субсидиите. Имамите не могат да получат сега заплатите си, защото сметките им са запорирани, заяви Цветанов.

Той благодари на финансовия министър Владислав Горанов, тъй като без неговата подкрепа нямало да се стигне дотук.

0

0

Материалът За кой ли път?! ГЕРБ пак се обърна, сега пък за … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0