Зам.-министърка на внезапна проверка в училища заради неоснователните отсъствия на ученици

0

0

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова влезе днес на внезапна проверка в 5 училища в Пловдив и областта, съобщава „Марица“. Заедно с нея в обиколката са Моника Златкова, главен експерт в дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в МОН, и началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

Те посетиха 3 асеновградски учебни заведения – ПГ „Цар Иван Асен II”, СУ „Патриарх Евтимий” и СУ „Никола Вапцаров”. След това екипът влезе в Професионалната гимназия по автотранспорт „Гоце Делчев” и Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил „Проф. д-р Иван Богоров” в Пловдив.

Целта не е механично броене на децата, а по-скоро заедно с педагозите и ръководствата да се търсят начини учениците да бъдат по-мотивирани и редовни в клас, каза Киркова. Тя добави, че при совалките се наблюдава тенденция за намаляване на броя на отсъстващите по неоснователни причини.

В контекста на Националния механизъм за обхват и задържане в клас територията на страната е разпределена между служителите в МОН, като зам.-министър Таня Михайлова отговаря за Пловдивска област. Преди няколко седмици инкогнито е посетила училища в ”Столипиново”, изненадващите й визити в различни локации в областта са вече всяка седмица.

Както „Марица” писа, през декември внезапни проверки на мобилни екипи от МОН в 4 професионални гимназии под тепетата засякоха, че масово учениците ги няма в час. На места делът на отсъстващите е стигал 70%. Училищата тогава бяха Професионалната гимназия по машиностроене, ПГСТ „Пеньо Пенев”, Автото и ПГКТ „Проф. д-р Иван Богоров”. Последва среща на зам.-министър Таня Михайлова с школски директори от цялата област – всички на училища, в които има проблем с обхващането на децата. Целта беше да се търсят и споделят добри практики в решаването на проблема. При повторните проверки в Автото и ПГКТ „Проф. д-р Иван Богоров” ситуацията е по-добра, увери Киркова.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0