Законите за КПКОНПИ и за закриване на спецравосъдието са готови за обсъждане

Следващата седмица се очаква бъде представен за обществено обсъждане законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), които включват закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, промени в начина на работа на Висшия съдебен съвет, отмяна на кариерните бонуси и други. Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова в неделя пред бТВ, цитирана в съобщение от пресцентъра на „Демократична България“.

До дни се очаква да бъдат изчистени в коалиционен формат детайлите по отношение на реформирането на КПКОНПИ и разделянето й на две отделни комисии – за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконното имущество. Изчистват се последни детайли по въпроса за отнемането на незаконно придобитото имущество. „Там трябва да бъде постигнат много сложен баланс. Безспорно най-устойчивият начин за решаване на проблемите е ясно и много добро законодателство. Работим интензивно по няколко законопроекта“, каза още Йорданова в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

 

Тя заяви, че натоварването на антикорупционната комисия с разследващи функции ще доведе до по-голяма ефективност на дейността й. „България има добри примери за натоварване с разследващи функции, като например в НАП и митниците. Там се наблюдава добро развитие на разследванията в тази група престъпления. Корупцията е сложно престъпление и трябва да дадем инструмент за ефективно разследване. Затова антикорупционната комисия ще разполага с екипи от различни типове специалисти“, смята правосъдният министър.

Тя не се ангажира кога двата законопроекта ще бъдат внесени в парламента и ще започне обсъждането им в комисиите. Откакто започна работа, новото Народно събрание не се е занимало с нито един законопроект и депутатите циклят на празни обороти, занимавайки се с изслушване на министри или кавги около зеления сертификат.

 

Предстои групата за наблюдение на демокрацията към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент да проведе поредното изслушване на България. Този път България ще бъде представена на най-високо ниво и ще проведем откровен диалог с европейските депутати. Голяма част от европейските институции многократно са констатирали проблемите с прокуратурата в България, включително неизпълнени решения именно, които осъждат България за липсата на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, посочи Надежда Йорданова.

 

В Министерството на правосъдието се работи по сигнали, в които има достатъчно аргументи да се иска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието. По казусите все още се работи. Изчаква се и информацията от МВР, за да може всички данни да бъдат обединени в един документ и членовете на ВСС да разполагат с цялата картина при обсъждането на въпроса.

 

„Правим всичко възможно да работим в най-стегнати срокове. Има и искане за тълкувателно решение на Конституционния съд. Двете процедури трябва да бъдат съобразени във времето. На дневен ред обаче отново е въпросът, че трябва да има ясна и прозрачна процедура, която да установи има ли основания за отстраняване на главния прокурор“, каза министър Йорданова.

Тя заяви, че призивът на управляващото мнозинство за оставка на Иван Гешев е инструмент, с който се показва къде стои отговорността по отношение на неизпълнените задължения на главния прокурор. „Това е нормален начин за водене на обществен дебат. Въпросът като управляващо мнозинство е да намерим законодателни решения, за да могат механизмите за търсене на отговорност да бъдат наистина ефективни“, каза тя.

 

Надежда Йорданова определи избора на Галина Захарова като председател на ВКС като едно от най-добрите събития в правосъдната система от години.
В отговор на въпрос тя заяви, че не може да се съпоставя изборът на Иван Гешев и Галина Захарова по оста липса на конкуренция. „Нека този формален критерий да не се използва като опит за поставяне на равенство, защото може да има и хипотезата за привидна конкуренция. Става въпрос за много различни биографии. Когато се разглеждаше кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, неговата предистория вече беше повече от спорна“, припомни тя.

 

Един от проблемите на обществото е липсата на усещане за правосъдие. Една от големите задачи е да обърнем тенденцията, да върнем вярата на хората, че правосъдие има, каза министър Йорданова.

Източник: mediapool.bg

The post Законите за КПКОНПИ и за закриване на спецравосъдието са готови за обсъждане appeared first on Начало.

0
0