ЖЕРТВА НА ПАРТИЯТА – Кирил Добрев: Баща ми се разболя заради отношението на елита на БСП, но никога не поиска извинение

0

0

Връщането на мандата е просто акт. На съвестта на господата Николай Добрев и Георги Първанов е оставено бъдещето на страната. Лесно е когато лидерите се къпят в любовта на своите фенове и е трудно, когато ги поведат през местата, през които дори няма път. Това заяви пред Нова телевизия Кирил Добрев, коментирайки годишнината от историческата дата от най-новата ни история – 4 февруари 1997 г. Тогава На 4 февруари Николай Добрев и новият лидер на БСП Георги Първанов трябва да обявят решението – дали ще върнат на президента Стоянов мандата за съставяне на правителство или ще предложат нов кабинет. След свиканото от президента заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, продължило 3 часа, е обявено официално, че БСП се отказва от мандата. Николай Добрев взема важно и трудно решение въпреки несъгласието на част от съпартийците си и обвиненията, че предава доброволно властта в ръцете на СДС. 

„Баща ми беше много надъхан да напарви кабинет. Липсата на международна подкрепа, на управленски ресурс води до мисълта, че трябва да сдаде мандата“, отбелязва Добрев-син.

„Баща ми отива при президента с два документа – за еднопартийното правителство на БСП и да се върне мандатът. Решението е взето. И то е да се върне мандатът. Едната папка е заради „другарите“, които настояват да има такъв кабинет. Президентът Стоянов има снимка от връщането на мандата“, спомня си Кирил Добрев. 

„Баща ми казваше, че Костов е мъж и с него може да се разбере. По начина, по който мирно приключват нещата, смятам, че е имало разбирателство“, отбеляза още той.

„Обстановката беше много тягостна. Тогава бях зам.-председател на ПГ на ДПС. В една от почивките в Народното събрание господин Савов каза: „Стояне, ти се разбираш с всички, отиди при Николай Добрев и кажи дали може да направим нещо. Той ми каза – готов съм да отстъпя, ако не се хвърли петно върху мен и партията, която представлявам. Говорих с господин Доган… Тогава ДПС не бих казал, че изигра ролята на балансьор. Някои от колегите от дясно се опитаха да искат още и още, но Николай Добрев каза: Стига. Ние сме до тук“, разказа на свой ред Стоян Денчев.

„След това започва т.нар. синя метла… Започва и тежкият период за БСП. Има голямо разминаване между обикновените членове на партията, партийния екип, партийния елит. Баща ми беше наречен предател от хора, свързани с елита на партията – тези, които през цялото време провеждаха политика уж на промяна, но да не се променяме. И за 20 години аз успях да докажа, че той не е предател. Но доказах на своите съпартийци, не на обикновените хора“, разкри Кирил Добрев.

„Още от 96-та година икономическите показатели на страната падат, започват фалити на предприятия. Жан Виденов не успява да пренастрои икономиката. В резултат на това идват протестите. Банките наливат пари в несъществуващи предприятия… Баща ми тогава прави едно изказване, в което казва, че на такова управление никой не ръкопляска“, подчерта Добрев.

„За мен е важно, че истинската промяна в партията започна тогава – след 4 февруари. Тогава беше най-сериозният ход за промяна – от комунистическа към социалистическа партия… Баща ми не е искал извинение. И нямаше нужда. Той е изкарал целия си живот с тези хора. И тяхното мнение беше изключително важно, дори да не е съгласен с това. Това изключително го натъжаваше, дори го разболя, но той не е искал извинение. Не беше такъв човек“, заяви Кирил Добрев.

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0