Елисавета Белобрадова, ДБ: Откритите преговори променят облика на политическия живот

Откритите преговори променят облика на политическия живот, заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ избраната за депутат от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова. Тя коментира новия формат на коалиционни преговори за сформиране на правителство, избран от лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. Преговорите във всички 18 работни групи приключиха успешно в събота. 

Запитана дали настоящият открит формат на преговори е бил удачен, Белобрадова каза, че колкото по-прозрачно и конкретно се говори пред хората, толкова по-малка ще бъде вероятността за задкулисни игри.

„Това е въпрос на поставяне на една практика, в която е ясно, че оттук нататък все така ще бъде. Беше важно гражданите да чуят всяка политическа сила зад какви принципи стои и с какви експерти разполага. Това започна да променя изключително много облика на политическия живот“, смята Белобрадова.

„За замитане под килима не може да става въпрос“, заяви Белобрадова относно прекалено розовото представяне на всички приключили експертни преговори между бъдещите коалиционни партньори, което предизвиква съмнение, че се прикриват проблеми.

По думите на Белобрадова не са се водили „никакви разговори за никакви лица“. „Политическите партии в момента избягват тези разговори дори вътре, във всяка политическа сила“, каза тя.

Според Белобрадова единственият поет към избирателите ангажимент – ДБ да не подкрепя правителство с мандат на БСП, е удържан в предходния парламент.

„Сега мандатът е на ПП. Четири политически сили, които имат доста големи различия по отношение на политическия си модел, ще се опитат да направят някаква форма на съвместно управление, като се надяваме, че тя ще проработи“, каза избраната за народен представител.

Като проблем Елисавета Белобрадова вижда очертаването на подробностите по воденето на конкретни политики, което по думите ѝ е нормално.

„Най-малкото нямаме финансови разчети дори за нещата, за които на принципна основа се договорихме“, каза тя.

Източник: mediapool.bg

The post Елисавета Белобрадова, ДБ: Откритите преговори променят облика на политическия живот appeared first on Начало.

0
0