Една трета от обявените работни места, в бюрата по труда, предлагат минимална работна заплата

0

0

Средната предлагана заплата в бюрата по труда за 2018 г. е 727 лв., като нейният размер варира от 893 лв. в столицата до 561 лв. в Кърджали.

Прегледът на отворените данни за обявите за свободни работни места на Агенция по заетостта за периода между четвъртото тримесечие на 2017 г. и четвъртото тримесечие на 2018 г. води до някои интересни наблюдения.

Средната предлагана заплата в бюрата по труда за цялата 2018 г. е 727 лв., като нейният размер варира от 893 лв. в столицата до 561 лв. в област Кърджали. В Благоевград средното възнаграждение предлагано за свободните позиции в бюрото по труда е 709, 98 лв, това показва анализ на инфограф.Област Кюстендил е другата, в която средното предлагано заплащане е под 600 лв., а в диапазона 600-650 лв. се концентрират повечето от по-слабо развитите области като Видин, Монтана, Силистра и Разград.

В условията на бързо нарастваща минимална работна заплата (която вече надхвърля 45% от средната), не е изненадващо, че относителният дял на обявите за работни места с такъв тип заплащане остава значителен. През 2018 г. 27% от разгледаните обяви в бюрата по труда са за минимално заплащане, а едва 6-7% са за заплата, която е близка или над средната за страната. Нещо повече – при тези изчисления са изключени данни за работните места, които всъщност са за по-ниско от минималното заплащане, каквито обяви продължават по някакъв начин да се появяват в базата данни на АЗ.

 

Материалът Една трета от обявените работни места, в бюрата по труда, предлагат минимална работна заплата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0