Евродепутати ще изслушват премиера и главния прокурор за съдебната реформа

Премиерът Кирил Петков, министри и главният прокурор Иван Гешев ще се явят в четвъртък на изслушване пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент. Очаква се по време на срещата да бъдат обсъждани реформите на прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ. Изслушването ще е при закрити врата.

Преди дни единственият български евродепутат в тази комисия Елена Йончева обясни пред БНР, че има конкретни въпроси.

„Дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за „Барселонагейт“, за кюлчетата злато от снимките с чекмеджето и други“, каза тя.

Комисията LIBE е сред най-активните по въпросите, засягащи корупцията и свободата на медиите у нас. В края на 2020 г. именно тя бе в основата на приемане на безпрецедентна резолюция, с която европарламентът заклейми корупцията у нас.

Оттогава комисията на няколко пъти е изисквала от прокуратурата информация какво се случва с разследвания, засягащи бившите управляващи. Само преди няколко месеца членове на комисията бяха на посещение у нас.

Сегашното изслушване на Гешев и Петков идва в момент, в който има сериозно напрежение между прокуратура и изпълнителна власт. Петков настоява за оставката на главния прокурор. Гешев отказва да се оттегли от поста си и редовно се оплаква на европейските институции, че върху прокуратурата се оказва натиск.

Източник: mediapool.bg

The post Евродепутати ще изслушват премиера и главния прокурор за съдебната реформа appeared first on Начало.

0
0