Държавно ловно стопанство „натискало“ с безкрайни проверки частни предприемачи в дърводобива

0

0
Скандален сигнал за извиване на ръце на частни предприемачи в горите чрез непрекъснати проверки от държавни горски фирми разгледа в четвъртък парламентарната комисия по ревизията в НС. Целта на своеобразния натиск е частната фирма да започне да работи за държавното стопанство и да добива дървесина за него, а не да извършва тази дейност в частни гори. Така държавното стопанство ще има дървесина, която да продава и да гарантира изпълнение в някаква степен на годишния си финансов план.

140 проверки за година

Горският предприемач от Севлиево Георги Михайлов разказа как директорът на държавно ловно стопанство “Росица” Иван Степанов от миналата година извършва непрекъснати проверки, които вече наброяват 140 инспекции, като целта е да го принуди да добива дървесина за държавата. Това били само проверките на място, а като се включат и тези за превоз на дървата – на ден проверките набъбвали до три.

„Това нещо се случва заради пари. Всички държавни стопанства са на самоиздръжка. Каквото произведат, с това разполагат. Директорът ми каза: „Георги, докато не започнеш да работиш при нас, няма да спра да те проверявам“, разказа пред депутатите Георги Михайлов.

Предприемачът образно посочи, че той и държавното ловно стопанство са конкуренти на един пазар, но държавната фирма може да влезе в неговата фирма и сечи и да му състави акт. Михайлов заяви, че сечите на държавното ловно стопанство също не са изрядни, негова проверка установила изсечени немаркирани дървета, но той не можел да санкционира държавното ловно стопанство. Оказа се, че предприемачът преди години е водил на такава проверка председателят на комисията Мая Манолова.

Михайлов заяви, че въпросният директор, по негова информация, взима 8000 лева месечна заплата. Той посочи, че има неофициална информация и за други заплати и излезе с твърдение, че заплатата на бившия аграрен министър на ГЕРБ Десислава Танева на годишна база била 76 000 лева. Изнедващо Михайлов заяви още, че горският шеф на ловно стопанство “Росица” се ползва от подкрепата на “олигарх” и директно посочи бившият шеф на “Лукойл” Валентин Златев.

Ловното стопанство: Отменете контролните ни функции

Самият шеф на държавно ловно стопанство “Росица” Иван Степанов заяви, че много го надценяват, особено около твърденията на Михайлов, че в някои от проверките сезирал и икономическа полиция. “Надценяват ме значително, икономическа полиция работила под мое влияние”, възмути се той.

Степанов обясни, че спазвал Законът за горите, който предвиждал в гори до 2 хектара освен стопанска дейност да упражняват и контролна дейност над фирмите. “Бихме били благодарни, ако ни отнемат контролните функции до 2 хектара”, обърна се Степанов към депутатите.

Той посочи, че контролира общо 37 фирми и всички те имали по 140 проверки за миналата година. 

Шефът на агенцията по горите: Заради фирми горски гърмят като тапи

“Има страхотни кадри в горите и изхвърчат като тапи, когато настъпят интересите на някоя фирма”, коментира изп.-директор на горите Александър Дунчев. Той заяви, че конкретният случай трябва да се разследва. Мая Манолова предложи сигналът да се изпрати до Агенцията по горите, като комисията ще очаква агенцията да направи съответната проверка. Тя препоръча да се направи проверка на ловното стопанство за това как се правят търгове да дърводобив и как се извършва ловната дейност.

Дунчев посочи, че конкретният жалбоподавател е хващан с камиони с незаоконни курсове, но добави, че няма да влиза в подробности, за да не злепоставя жалбоподателя. Провокиран от депутатите да даде примери, при които частни фирми властват в горите, Дунчев даде пример с ловно стопаство „Искър“ и фирма „Био майнинг“, свързвана с Румен Гайтански – Вълка. Над година медиите описват казуса как фирмата на Гайтански изгради незаконен строеж там. Първо, за него съобщи настоящият депутат от Демократична България Владислав Панев.

На 17 юни, след повече от половин година размисъл, главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед за премахване на незаконната хижа на ловно стопанство „Искър“, изградена от фирмата „Био майнинг“ на Румен Гайтански – Вълка.

Последно, на 30 юни стана ясно, че при проверката в ловно стопанство „Искър“, извършена от Изпълнителна агенция по горите, са установени още три масивни незаконни постройки.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0