До 20 август розоварните могат да кандидатстват за подпомагане

0

0
Розоварните, преработващи цвят от рози дамасцена и алба, могат да кандидатстват по схемата за подпомагане до 20 август 2021 г., съобщиха във вторник от фонд „Земеделие“

Утвърденият бюджет за подпомагане за целта възлиза на 3 млн. лв. Помощта ще е 0.30 лева за килограм цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка. Средствата ще бъдат изплатени до 20 септември.

Държавната помощ е отпусната, за да стимулира преработвателите в изкупуването на български розов цвят. Компенсаторната мярка има за цел да покрие част от разходите, свързани с преработката на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г.

От фонда припомнят, че на подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят от маслодайна роза, регистрирани по Закона за маслодайната роза. Преработвателите трябва да са изкупили не по-малко от 70 на сто цвят спрямо 2020 г. на цени не по-малко от 2 лв./ кг. без ДДС от земеделските стопани. Признават се разходооправдателни документи, издадени не по-късно от 31 юли 2021 г., включително.

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 200 000 евро за три последователни данъчни години.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0