До две седмици България ще прати в Брюксел Плана за възстановяване

До 15 октомври България трябва да изпрати на Европейската комисия (ЕК) Плана за възстанояване и устойчивост, заяви премиерът Стефан Янев. Една от основните причини за забавяне на документа, на базата на който страната ни очаква да получи около 12 млрд. евро в следващите години, е срокът за затваряне на въглищните централи.

По думите на Янев планът е почти готов. Той обаче не отрече, че все още има спорни въпроси.

„В голямата си част той е завършен. Спорните и откритите въпроси, които има да се решават на ниво експерти с ЕК, се надявам да бъдат решени в рамката на следващата седмица. Така че втората следваща седмица с най-късна дата 15 октомври сме се разбрали с министрите, че трябва да имаме готовност и Планът трябва да бъде предаден до тази дата“, заяви той.

Преди две седмици вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че ЕК иска от България ясен план за затваряне на въглищните централи. Той посочи, че Еврокомисията не иска обтекаеми думи за закриване на централите като „скоро“ или „дългосрочно“, а точно фиксирани дати по години. По-късно Асоциацията на индустриалния капитал предложи централите да работят до 2035 г.

В четвъртък обаче президентът Румен Радев коментира, че те трябва да продължат да функционират и след 2036 г. Той добави, че решението за въглищните централи е стратегическо за България решение.

„Свързано е с решаването на огромен социален проблем, но въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. Трябва много добре да обмислим това решение“, каза държавният глава.

Политически сили са информирани за това какви разговори се водят и какви срокове са поставени, заяви пък Янев. Усилията на българската страна обаче са този срок да бъде отложен.

„Въпросът е комплексен, той касае множество хора, заети в тази индустрия – едновременно в производството на ел. енергия и в минната индустрия“, каза той.

Според него в момента има всякакви индикации и било възможно срокът да се удължи.
 

Източник: mediapool.bg

The post До две седмици България ще прати в Брюксел Плана за възстановяване appeared first on Начало.

0
0