Добра новина: Падат всички COVID-ограничения от 20 март

Страната влиза в етап 2 и 3 на пандемията, очакваме да стигнем и до етап 1 в къс период, което значи, че цяла България ще бъде скоро в зелената зона. Към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната и зеленият сертификат да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване. Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде БГНЕС.

От своя страна министър Сербезова каза, че усилията дават резултат в система с недостиг на кадри. Благодаря на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на здравеопазване, уточни тя. Кризата оголи редица несъвършенства на системата. Част от проблемите имат дългосрочно решение и сме заложили необходимите анализи, подчерта Сербезова.

От 24 февруари първа стъпка е всеки обект да допуска лица без зелен сертификат. Изискванията остават за персонала все още. Допуска се обучение на до 12 деца в образователни центрове и школи. Следващата дата е 5 март – ако нещата се развиват положително, посещенията на дейности и услуги от обекти с обществено значение ще се предоставят без зелен сертификат, съобщи доц. д-р Ангел Кунчев. Изискването все още остава задължително за персонала. Присъствени групови занятия в образователни центрове ще става с изисквания за физическа дистанция и дезинфекция. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения списък. На 20 март може да обявим, че посещенията на дейности и услуги стават без сертификат, както и без сертификат за персонал. С други думи зеленият сертификат важи доколкото човек, ако иска да пътува, това му осигурява облекчен режим, каза още Кунчев.

The post Добра новина: Падат всички COVID-ограничения от 20 март appeared first on Начало.

0
0