Джок Полфрийман е осъдил България в Страсбург

0

0
Австралиецът Джок Полфрийман е осъдил България в Страсбург. Това съобщи адвокатът му Адела Качаунова. Делото е заведено по негова жалба заради нанесен му побой от надзирателите в затвора в София, където той излежаваше присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г.

Осъдителното решение е заради нефеективно разследване на инцидента, при които са пострадали Полфрийман и още няколко чужденци. Пред съда в Страсбург държавата не е успяла да обясни от какво са нараняванията на затворника, нито е дала доказателства, че случаят е ефективно разследван.

България е осъдена да плати 5200 евро обезщетение на Полфрийман. Парите ще отидат при близките на убития Монов, тъй като австралиецът все още им дължи кръвнина.

Полфрийман бе осъден на 20 години затвор. През 2019 г. той бе предсрочно освободен от затвора. Към онзи момент бе излежал малко над 13 години от наказанието си.

Освобождаването му предизвика скандал, подхранван от управляващите с атаки срещу съдиите, постановили решението. Прокуратурата се опита да възобнови делото, но Върховният касационен съд отхвърли искането.

След освобождаването му от затвора Полфрийман бе преместен в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци и му бе наложена забрана да напуска България. Тя бе отменена от съда в края на миналата година.

В края на март стана ясно, че австралиецът е напуснал България.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0