Децата на премиера работят в БЕХ и „Булгаргаз“

0

0
Синът и дъщерята на служебния премиер Стефан Янев работят в държавната енергетика. Назначението на Костадин Янев в „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) е станало по времето, когато баща му е бил вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев през пролетта на 2017 г. Екатерина Янева пък започва работа в „Булгаргаз“ през юни 2020 г., става ясно от писмен отговор на служебния енергиен министър Андрей Живков, даден на депутата от ГЕРБ-СДС Димитър Янев.

Костадин Янев е започнал работа в БЕХ на 18 април 2017 г. като младши експерт в дирекция „Проекти“, после е преназначен като младши експерт в отдел „Газови проекти“, а сега вече е експерт „Газови проекти“ в същата дирекция. От отговора на Живков става ясно, че той има висше финансово образование, но с какво точно се занимава не е посочено. Пише само, че компетенциите му в холдинга „съответстват на изискванията за заеманата длъжност, съобразно служебните му задължения и изискванията спрямо длъжностната характеристика“.

В отговора не се казва как точно е назначен Костадин Янев.

Сестра му, която е завършила „Публична администрация в Софийския университет, е започнала работа в „Булгаргаз“ на 1 юни 2020 г. Това е станало след подадена от нея молба за длъжността експерт в отдел „Международно сътрудничество и връзки с обществеността“. С нея са проведени интервюта от ръководителите на отдела, където е кандидатствала за работа, и на „Човешки ресурси“, а накрая е имало такова и с шефа на дружеството Николай Павлов. В момента Екатерина Янева е на длъжност експерт в отдел „Международно сътрудничество“ в газовия доставчик. „Съгласно длъжностната характеристика на заеманата длъжност, служителят участва в подготовката за провеждането на срещи и разговори между представители на дружеството и търговски партньори в страната и зад граница, осъществява писмен превод от и на английски език, участва в изготвянето на кореспонденция, предназначена за контрагенти в страната и чужбина, както и изготвянето на материали за представителите на средствата за масова информация“, пише в отговора на Живков,

В него изрично се посочва, че за служителите на БЕХ и „Булгаргаз“ не се изисква задължително провеждане на конкурсни процедури при назначаването на служители, тъй като са търговски дружества.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0