Депутатите отложиха гласуването на правила за избор на нов управител на БНБ

0

0

Депутатите отложиха гласуването на процедурни правила за избор на нов управител на БНБ. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли, но законът позволява той да управлява централната банка до избор на нов ръководител.

Предложения за отпадането на точката от дневния ред на парламента направиха от две парламентарни групи – БСП и „Демократична България“.

От името на левицата аргументите представи Румен Гечев:

„Избирането на ръководството на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление, спокойствие за избора. Докато не формираме правителство не е редно, има и други органи, регулаторни, и други, на които са им изтекли сроковете, това ръководството на банката може да си изпълнява функциите докато ние не си свършим нашата работа“.

Атанас Атанасов от „Демократична България“ допълни становището със сходна аргументация.

„Ние не можем тук да се разберем да изберем правителство, а почнахме да кадруваме в държавните органи. Така че като изберем правителство, нека тогава да влезе тая точка в дневният ред“.

Народните представители решиха утре да обсъдят на първо четене актуализацията на бюджета, а днешният им пленарен ден ще протече с изслушване на министри.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0