„Демократична България“ иска закриване на Държавната петролна компания

Промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които целят закриване на Държавната петролна компания и спестяване на разходи за заплати, внасят от „Демократична България“ днес, обявиха от обединението.

Държавна петролна компания беше създадена през 2020 г. с цел да се намесва в пазара на горива, като обещанията на тогавашното правителство бяха първите от общо 100 планирани държавни бензиностанции да отворят врати през март 2021 година, напомнят оттам.

„Нищо такова не се случи, но беше назначен борд на директорите и над 30 човека персонал, които ни струват всеки месец стотици хиляди левове. Именно този абсолютно ненужен разход искаме да спрем“, коментира един от вносителите на предложението Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“, част от „Демократична България“, цитиран от организацията си.

„С ликвидирането на Държавната петролна компания можем да спасим по-голямата част от капитала на компанията в размер на 50 млн. лева, като ги върнем в държавния бюджет, за да се използват за много по-приоритетни обществени проекти“, допълва той. Дава пример, че парите могат да се използват за детска болница, за покриването на цялата страна със зарядни станции за електромобили, или просто за попълване на фискалния резерв във време на висока инфлация, която според икономиста е добре да бъде укротена.

В края на юли и министърът на икономиката Кирил Петков коментира, че би закрил тази компания с аргумента, че не разбира защо тя трябва да съществува. Тогава каза и че ако зависи от него, ще направи ревизия на държавния резерв и реформа в него, така че да има по-чести търгове за гориво, в които да участват повече компании, а „не само две – три, както е сега“.

Източник: fakti.bg

The post „Демократична България“ иска закриване на Държавната петролна компания appeared first on Начало.

0
0