ДБ призова за кабинет през зимата, ДПС нямало да дава непоискана подкрепа

Президентът Румен Радев проведе нови консултации с парламентарно представените партии преди връчването на втория и третия проучвателен мандат за правителство.

В сряда първата среща бе с „Демократична България“, „Демократична България“ (ДБ), последвана от такива с ДПС и с „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ). Преди ден Радев разговаря с „Има такъв народ“, ГЕРБ и БСП. И пред Радев обаче партията на Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи третия мандат, а ГЕРБ – че ще върне веднага втория. С това шансовете за редовен кабинет остават все така минимални.

В началото на всички срещи досега държавният глава подчертава, че страната е изправена пред кризи, които изискват съставянето на редовно правителство, а „за да сполучим в този мандат, се иска диалог и то активен, компромис и консенсус“.

На консултациите в сряда от ДБ отново обявиха, че са категорично против правителство с подкрепа на ГЕРБ или ДПС, но е добре да има редовен кабинет поне през зимата. Движението пак подчерта, че има условия за евентуална подкрепа на правителство с третия мандат.

„Обединяваме се с всички партии около мнението, че България е изправена пред серия от кризи и е нужно държавническо, отговорно отношение. Търсим начин за съставяне на редовно правителство. Това е тема, по която говорим не за първи път. Това е тема, която изисква диалог, компромис и консенсус. Когато говорим за тези неща, в парламента няма многобройни и по-малобройни партии. Има партии с ясни граждански позиции. Това е основният критерий, когато гледаме на този проблем“, каза президентът в началото на срещата с ИБГНИ.

Манолова: Партиите нямат прави да политическо нехайство и инат

„Смятаме, че политическите сили нямат право да проявяват политическо нехайство и инат предвид проблемите, които стоят пред държавата и българските граждани“, каза Мая Манолова пред държавния глава.

По думите ѝ е неуместно и нечестно в момента да се търсят политически дивиденти и да се „вкарва държавата в предизборна кампания кампания и с цел електорално предимство да се поставят под риск интересите и живота на българските граждани“.

Манолова добави, че продължава да стои зад идеята да има редовно правителство до пролетта. По думите ѝ на когото и да бъде връчен третия мандат, ИБГНИ ще подходи отговорно, но ще настоява за преговори „пред очите на българските граждани“. 

Радев каза, че няма значение, че ИБГНИ е най-малката парламентарна група, защото „вашата позиция е изключително важна, защото от нея зависи дали този парламент има демократичен поглед върху основните проблеми, които трябва да решаваме и дали може да се намери консенсус“.

„Аз се надявам, че вие като коалиция, която активно комуникира с другите партии, можете да ни ориентирате в това на какъв етап според вас с какви шансове е съставянето на редовен кабинет и как вие виждате възможна формула и необходима промяна в подхода до момента това да се случи“, каза още Радев.  

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresident.bg%2Fvideos%2F1509065536108702%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

ДПС: Няма да дадем непоискана подкрепа

„Няма да има безусловна и непотърсена подкрепа от наша страна“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на разговорите с Радев.

Той подобно на Радев, обърна внимание на кризите, които предстоят пред страната – здравна, социална, икономическа, евентуално и финансова.

„Страната има нужда от редовен кабинет. Винаги сме давали и пак ще дадем приноса си в името на стабилността на страната, сигурността на гражданите“, каза още Карадайъ.

В началото на срещата обаче ДПС и Радев си размениха остри реплики за гражданството на Кирил Петков и за изказването на Карадайъ отпреди няколко месеца за „родината майка“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresident.bg%2Fvideos%2F1049005058837713%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

„Трябва да компенсираме дефицитите от първите преговори“

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов посочи, че „всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат трябва да се опитаме да компенсираме дефицитите на подхода при първия мандат“.

„Не можеше с първия мандат да приемем едностранен подход, налагане на мнение, отказ от диалог. Това беше не просто въпрос на лоша технология за съставяне на правителство в такъв парламент, а проблематично от гледна точка на мандата за промяна, който българските избиратели дадоха. В този смисъл нямаше как да подкрепим варианта, до който първият мандат стигна“, добави той.

„Може да осигурим правителство за първа помощ на страната“

Иванов отново повтори, че може да се направи опит за редовно правителство, което да преведе страната през зимните месеци:

„С третия мандат четирите партии, извън ГЕРБ и ДПС, да се опитаме да извлечем уроци и поне за кратко време да излъчим управление, което може да осигури първа помощ на страната пред лицето на всички тези сложни предизвикателства. Волята ни е за това. Всеки има свои приоритети и ограничения, но чрез разговор може да се намери работеща формула, която да даде възможност да използваме третия мандат като кризисен, който да произведе резултат. Ключовият елемент е в готовността на колегите от ИТН да влязат в разговор, без това няма как да стане“.

Съпредседателят на ДБ призна, че парламентарната архитектура е сложна и избирателите не са дали на никого доминираща роля, а за да се излъчи правителство е важен диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки.

„Липсата на диалог, лисата на готовност за търсене на такива баланси са рецепта за липса на отчетност, прозрачност и легитимност. Това е онази смесица, която българските избиратели искат да бъде променена“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresident.bg%2Fvideos%2F380039173795497%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Радев проведе втори кръг от консултации с партиите в опит да бъде съставено редовно правителство. Първият бе задължителен по конституция и се проведе преди връчването на първия проучвателен мандат. До новия кръг разговори се стигна, след като „Има такъв народ“ се отказа от първия мандат и то след конституционен казус. Миналата седмица пък Радев обвърза връчването на втория мандат с приемането на актуализацията на бюджета.

Президентът не е задължен от конституцията с конкретен срок, в който да връчи втория мандат на втората най-голяма партия в парламента, в случая ГЕРБ. Но ако вторият мандат бъде незабавно върнат, каквато е заявката на ГЕРБ, в седемдневен срок трябва да бъде връчен третият мандат. Ако и той е неуспешно изпълнен, държавният глава е длъжен да разпусне парламента и да насрочи избори.

Източник: mediapool.bg

The post ДБ призова за кабинет през зимата, ДПС нямало да дава непоискана подкрепа appeared first on Начало.

0
0