Данъчните са смятали задълженията на Лозан Панов както си искат

0

0
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов има неплатени данъци, но те са над десет пъти по-малко, отколкото претендира Националната агенция по приходите (НАП). Съдията трябва да плати 890 лв., а не над 11 000 лв., става ясно от решение на Административния съд София-град, съобщи lex.bg.

Това е вторият случай, в който съдът отменя данъчна санция срещу него. В решението по предишното дело бе записано, че Панов е станал жертва на данъчен прозивол. Сега става ясно, че данъчните умишлено са се опитали да завишат сумите които той е похарчил и оттам да изкарат, че дължи данъци, защото покупките му не съответстват на декларираните доходи.

От години съдията е недолюбван от изпълнителната власт. Панов многократно е критикувал и главния прокурор, и правителството на ГЕРБ.
Данъчната ревизия срещу него започна след като през 2017 г., когато той отказа да подаде имотна декларация пред Сметната палата и декларира имуществото само пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, защото Законът за съдебната власт бе променен в тази посока.

Според съда данъчните са действали избирателно при формирането на търсената от Панов сума. Основната част от парите, които НАП твърди, че се дължат на бюджета, идва от покупката на бунгало край Варна. Съдията е декларирал, че го е купил за 26 хил. лв. Данъчните обаче твърдят, че то струва 122 хил. лв.

Тази цена е определена с експертиза. Вещото лице, назначено от данъчните, е установило цената имота към мометна на покупката и при започване на ревизията. Експертът излиза със заключение, че долната граница е 88 293 лв., а горната – 122 649 лв. И данъчните приемат, че Панова е купил имота по възможно най-високата цена.

„Съвсем неаргументирано ревизиращият екип е приел, че пазарната цена на придобития от жалбоподателя имот е в горната граница от 122 649,47 лв., като е направил извод, че той е платил в брой на продавача разликата (която е 96 649,47лв.) между нея и вписаната цена в нотариалния акт. Тези изводи са необосновани, както е необосновано и експертното заключение“, казва по този повод съдът.

И приема, че не е доказано, че цената на имота е различна от посочените от Панов 26 хил. лв.

Друга критика на съдията е отправен към начина, по който данъчните са сметнали разходите по време на екскурзия на Панов в чужбина през 2014 г. За база е взет негов разход от вечера в Русия през следващата 2015 г. Единственото сигурно е, че Панов е напускал България, пише съдът.

„Като база за определяне на разходите за пътуване е взето установено конкретно плащане през 2015 г. от банковата сметка на жалбоподателя за вечеря в размер на 917,57 лв. в ресторант в Русия, което е извършено година след ревизирания период. Продължителността на престоя и ежедневният разход са произволно определени“, пише в решението.

Дължимите от съдията 980 лв. идват на база различни негови разходи, за които източниците не са доказани. Например Панов твърди, че е похарчил около 3000 лв. за ремонт на жилище, което отдава под наем. След това парите са му върнати от наемателя. Съдът обаче приема за недоказано, че такава уговорка е в основата на преведените 3000 лв. и постаноявява, че този доход на съдията трябва да се обложи с данък.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0