ДАНС иска да се отнемат „златните паспорти“ на казахстанци, китаец и египтянин

През последните няколко месеца ДАНС е предложила да бъдат отнети „златните“ паспорти на шестима чужденци, съобщи Министерството на правосъдието в отговор на въпросите на Mediapool. Става дума за четирима казахстанци, един китаец и един египтянин. Процедурите по отнемането на българското гражданство за повечето от тях вече са започнали.

Любопитното е, че броят на казахстанците, получили българско гражданство срещу инвестиции са общо седем, а сега ДАНС предлага отнемането на паспортите на повечето от тях. Китайците с български инвестиционен паспорт са общо осем, а египтяните са трима.

В края на юли миналата година служебният министър Янаки Стоилов възложи на ДАНС да провери 48 души, които придобиха придобиха българско гражданство заради направена инвестиция от поне 2 милиона в България. Те подлежат на проверка относно поддържането на инвестициите в страната. Оказва се, че шестима от тях вече не отговарят на условията за запазването на паспортите.

На 17 януари 2022 г. новият правосъден министър Надежда Йорданова поиска ДАНС да провери 19 притежатели на „златни паспорти“.

В понеделник Върховната административна прокуратура обяви, че също започва проверка за българското гражданство, предоставено на чужденци срещу инвестиции.

Прокуратурата се задейства след сигнал на ДПС и обясни, че ще възложи отделно проверка на ДАНС, Министерството на правосъдието, Българската агенция за инвестиции и Дирекция „Миграция“ в МВР.

Прокуратурата ще установява има ли допуснати нарушения във всеки един от описаните в сигнала случаи, свързани с даване на гражданство срещу инвестиции на граждани на Китай и Русия.

При установяване на данни за нарушения на закона ще бъде изпратено предложение до президента за отмяна на натурализацията за придобитото българско гражданство, а в случаи на данни за престъпления ще бъде сезирана компетентната прокуратура, посочват от държавното обвинение.

В края на миналата седмица от ДПС съобщиха, че сезират прокуратурата за „чудовищни нарушения“ при процедурата за издаване на т.нар. „златни паспорти“.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид обяви, че е получил анонимен сигнал, който твърди, че над 120 китайски и руски граждани, част от които съпричастни към специалните служби, по съмнителен начин са получили български паспорт за направена инвестиция над 1 милион лева.

Хамид каза, че сигналът за нарушенията е бил получен в пощенската му кутия в парламента. ДПС не уточниха кой е подателят.

Mediapool разполага с пълния списък на лицата получили „златни паспорти“ и публикува подробно разследване по темата. Те не са 120, а много по-малко – 96. От тях 40% са руснаци. Китайците са само осем, а американците са четирима. От страните от т.нар. Близък Изток са други 20 души.

Близо три години България упорства и не премахва схемата, въпреки настояването на евроатлантическите партньори. Една от причината за това бе именно ДПС, което защитаваше схемата до декември тази година, когато рязко обърна позицията и се обяви за премахването ѝ. Знакови поправки в Закона за българското гражданство бяха направени по време на първия кабинет „Борисов“ и по време на кабинета „Орешарски“, когато ДПС управляваше с БСП.

Отмяната на „златните“ паспорти се смята за едно от главните условия за приемането на България в Шенген и премахването на американските визи. Преди два дни правната комисия гласува на първо четене законопроекта за отмяна на схемата.

Най-големият брой „златни паспорти“ е предоставен в периода 2016-2020 година, когато на власт са второто и третото правителство на Бойко Борисов, който работеше чудесно с ДПС.

Хамид Хамид фокусира вниманието на обществото върху факта, че за да се получи право на пребиваване и да започне процедура по придобиване на българско гражданство и в някои от конкретните случаи – да се получи български паспорт, следва да бъде издаден сертификат за инвестиционни намерения от Българската агенция по инвестиции. Изпълнителен директор във въпросния период 2015-2021 г. е Стамен Янев, който и сега заема тази позиция.

Именно тук от ДПС съзират странни обвързаности със сегашната власт и по-конкретно – с министър-председателя Кирил Петков. Депутатът от ДПС попита: има ли Янев близки отношения с Петков и днес и дали е бил от „свитата на Цар Киро“.

Хамид Хамид обаче не споменава, е, че основната проверка на т.нар. чужди инвеститори се прави от ДАНС. При правителствата на Бойко Борисов ДАНС често е била обвинява за това, че работи под твърде силното влияние на ДПС.

В схемата с паспортите са намесени банки и адвокатски кантори, които имаха много силно влияние по времето на управлението ГЕРБ, а преди това и по време на управлението на ДПС. Контролът на ДАНС върху този процес е ключов, защото негативното становище на агенцията в процеса не може да се неглижира от другите институции. Необяснимо е обаче защо ДПС го неглижира.

 

Източник: mediapool.bg

The post ДАНС иска да се отнемат „златните паспорти“ на казахстанци, китаец и египтянин appeared first on Начало.

0
0