Гроздан Караджов: Ще се работи за 100% обновяване на пътищата

„На първо време нормални пътища. Още в първия си работен ден възложих да се работи върху четиригодишна програма за цялостно 100% обновяване на пътищата, така че да бъдат в състояние, каквото сме виждали в Централна, а защо не и в Западна Европа”. Това казва пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

„Качество на платното, качество на отводняването. Най-вече на маркировката на мантинелите и на вертикалната маркировка – знаците, така че те да се виждат и по този начин да спасим животите. Наскоро имахме такъв негативен пример с тежката катастрофата на „Струма”. Това смятам, че в четиригодишен мандат може да се оправи”, обяснява той вижданията си за пътищата.

Караджов говори и за въвеждане на нови норми на енергоспестяване на ВиК. Така че да намалят разходите си и да не потребяват толкова много електроенергия, за да не търсят повишаване цената на вода заради прекомерните си разходите. В момента цената на тока е драстична и срещам огромен проблем във връзването на бизнес плана на тези дружества, добавя министърът.

Попитан ще има ли достатъчно средства за зимно почистване на пътищата, той казва, че принципът, на който се е случвало това нещо е, че в началото на годината са се давали 20% от сумите, след това в края на годината се изсипват останалите 80%. Тази година министерството ще се разплати с фирмите, това е ясно, добавя Караджов. Но ще се разплати след щателна проверка и на единичните цени и на реалните количества работа и строително-монтажни дейности, които са извършени.

Наследството в АПИ е много тежко, казва регионалният министър. В момента има много тежки проблеми с неразплатени суми на министерството към фирмите, които поддържат и почистват пътната мрежа в страната. Смятам, че първо ще реша тях, преди да предприема по-кардинални мерки за повишаване на очевидно неефективната служба, добавя той.

Става дума за около милиард и 100 милиона, натрупани досега суми, и за един порочен модел, по който в последното десетилетие са финансирани пътищата. В началото на годината се планират 300 милиона за цялата година, при условие, че всички знаят, че това са милиард и половина лева, които са били разходени в края на годината. Ха – представете си сме преизпълнили бюджета. Хайде още милиард и 200. И нито могат да се проверят реално ли са изпълнени, нито може да се контролира дали количества, или изпълнените дейности струват толкова като единични цени и съответно министерството ги е разплащало с много широки пръсти. А идеята на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи много пестеливо, казва Караджов.

По повод магистрала „Хемус” той обяснява, че тя е друг пример за това как не трябва да се строи. Не само автомагистрала, а дори и пристройка към къща. Две трети от лотовете са без строителни разрешителни, даже и каквото е извършено по тях – е меко казано незаконно строителство. И този юридически казус трябва да бъде разплетен.

По повод скандалния клип от „Дунав мост” Караджов изтъква, че най-малкият проблем в този казус е грубото и арогантно държание, което получи своето заслужено наказание. Бих искал комисия до края на работния ден във вторник да проучи всички платени такси от товарни автомобили през русенското КПП. Ще вземем засичаща се информация от другите ведомства за това колко тежкотоварни автомобили реално са влезли и излезли от България, за да сравним дали събраните тол такси от една страна и броят на реално влезлите реално товарни автомобили е един и същ. Ако има драстично разминаване в това, ще бъде първи индикатор за схема на корупция. И тогава вече ще има сериозни последици, заканва се министърът.

Повечето пътища в България са под всякаква критика и е много трудно държавата да поиска сериозна такса на тол километър за подобна липса на качество на пътя. Нашата стратегия занапред ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани участъци да се заплаща тол такса на увеличени километри, да се достигне до 20 000 километра пътна мрежа, за която да се дължи тол такса. Освен това, ще направим детайлен анализ дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове, вместо в бюджета. Така че това е първото, което ще направим, а после стратегически ще променим и тол системата да събира пари на честен принцип, казва Гроздан Караджов.

Източник: mediapool.bg

The post Гроздан Караджов: Ще се работи за 100% обновяване на пътищата appeared first on Начало.

0
0