ГЕРБ пак мислят да издигат Петър Стоянов за президент (обновена)

0

0
Партията на Бойко Борисов отново мисли да издига Петър Стоянов за кандидат-президент. Това стана ясно в неделя след като Бойко Борисов и Даниел Митов потвърдиха, че няма да са кандидатите на партията за държавен глава.

„Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години. Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов“, съобщи пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

Името на Стоянов за възможен кандидат на ГЕРБ в президентската битка срещу Румен Радев започна да се спряга още преди месеци, от началото на лятото. Анализатори обаче са на мнение, че не е сигурно дали Стоянов ще приеме поканата на ГЕРБ след като се очертават президентски избори, в които кандидат на ГЕРБ най-вероятно ще загуби.

Биков добави още, че профилът на кандидат за президент на партията трябва да бъде профил на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси. Който може да направи първите крачки за излизане от политическата криза, в която се намираме“.

Борисов няма да е кандидат за президент

Бойко Борисов няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, поне не и на тези президентски избори, обави по-рано в неделя Томислав Дончев, заместник-председателят на ПГ ГЕРБ. 

„Влизайки в подобна роля, той трябва да спре да бъде лидер на партията. Трябва да бъде избран кандидат, който е достоен, подкрепен от всички наши поддръжници, който да изпълни тази позиция със съдържание“, каза още той пред бТВ.

„Кандидатът ни ще е по-скоро мъж, но се надявам скоро българското общество да е готово да избере жена за президент“, добави Дончев.

Очаква се кандидатурата на ГЕРБ за предстоящите президентски избори да бъде обявена до 3 седмици.

В момента ръководството на ГЕРБ обсъжда със структурите на партията различни имена, добави Томислав Дончев. Той уточни, че е по-добре бъдещият кандидат да не бъде толкова „партизиран“, за да може да обедини нацията.

 

Борисов: Никога не ми е бил интересен президентският пост

 

По-късно и самият Борисов потвърди, че няма да е кандидатът за президент на партията.

 

„Никога не ми е бил интересен президентският пост“, заяви той при посещение на  Перперикон. На въпрос дали е готов отново да бъде премиер, той отвърна „по-подготвен няма“.

 

Пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обяви, че няма да е кандидатът за президент, издигнат от партията на Борисов.

„Не съм аз. Не знам откъде тръгна тази история“, каза Митов.

За „Pi Ar Sevdi Boiko“: Не е хигиенично да се ровим в кореспонденцията на другите

Сн. Явор Божанков

Томислав Дончев коментира и появилите се снимки от заседанието на правната комисия на телефона на главния прокурор Иван Гешев, който си пише с „Pi Ar Sevdi Boiko“, като каза, че този въпрос трябва да бъде отнесен към Гешев или към пиар на партия ГЕРБ Севдалина Арнаудова, за която се предполага, че е човекът, с когото главният прокурор си води кореспонденция.

„Не е хигиенично да се ровим в кореспонденцията на другите. Разбирам, че предизвиква интерес и внимание, но не е чисто, не искам да ме вкарвате в ролята на политически коментатор“, обясни Дончев.

За изборите 2 в 1

Томислав Дончев каза още, че избори 2 в 1 не са проблем от политическа гледна точка. Те биха могли да създадат проблеми чисто организационно, но все пак от гледна точка на бюджета това е най-добрият вариант. Преди ден президентът Румен Радев обяви, че изборите ще се проведат 2 в 1 и ще се проведат на 14 ноември.

Депутатът разкритикува и последните събития, случили се в Народното събрание през изминалите дни.

„Не знам кое е символът на този парламент – обръщането му на банкетна зала за сватби, скъсаните дънки или листчето „500к“. Той свърши много малко – две ратификации и актуализацията на държавния бюджет, който не е така безспорен“, обобщи работата на своите колеги зам.-председателят на ГЕРБ.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0