ГЕРБ не допусна изслушване на Фандъкова за назначението на Ивайло Иванов (обновена)

ГЕРБ с „мълчаливата“ подкрепата на групата на „патриотите“ в градския парламент на София не допуснаха изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова за спорното назначение на бившия главен секретар Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат. Иванов бе уволнен от първия служебен кабинет на Стефан Янев заради побой на протестиращи през лятото на 2020 г. До момента, нито ГЕРБ, нито кметът Йорданка Фандъкова, нито новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментират назначението и запазват мълчание въпреки вълната от критики от общинските съветници от опозицията. В ранния следобед, едва в четвъртия ден от гръмването на скандала, от групата на общинските съветници на ГЕРБ – СДС излязоха за първи път с позиция, в която призоваха да се спре с „демонизирането“.

„Спаси София“ поиска изслушване на Фандъкова

Конкретно предложение за изслушване на Фандъкова в настоящата сесия на СОС направи независимия общински съветник Борис Бонев. Още преди дни той поиска директно оставката на Фандъкова през фейсбук заради назначението.

„Този човек беше назначен задкулисно, без публичен конкурс и без програма за реформа на тази изцяло неработеща структура на общината. Да се назначи човек, който е до такава степен компроментиран публично, няма никаква връзка със Столична община, на тъмно, без програма, за мен е много сериозен проблем“, мотивира искането си Бонев.

Незабавно предложението на Бонев получи отпор от общинския съветник на ГЕРБ Малина Едрева, която твърди, че Бонев не познава правилника за работа на СОС и няма как да иска подобно изслушване.

„Не знаете и какви са процедурите. Това е назначение, което прави кметът на София в структура, която е подчинена директно на кмета. Вие давате тук една картина, която е свързана вероятно с ваши виждания какво трябва да се направи. Имаме правилник, който постановява какво трябва да се направи и какви въпроси се разглеждат в общинския съвет. Кметът на един град бива избиран със своята програма и има отговорност пред хората, които са го подкрепили да изпълнява своите ангажименти“, каза Едрева.

От групата на „Демократична България“ се обявиха против назначението на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат и го определиха като „върховна наглост и безобразна демонстрация на зависимостите на Йорданка Фандъкова от своя опозорен лидер“. По своето безочие то граничи с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. ОТ ДБ апелираха това назначение да бъде отменено незабавно, а „София да бъде освободена мигновенно от примката на мракобесното управление на ГЕРБ“. От ДБ поискаха и оставката на кмета Фандъкова „като безмълвен проводник на прищевките на Борисов“.

„Не приемам подобен въпрос да бъде тема на заседанието на общинския съвет“, добави Едрева. Със 26 гласа „за“, 26 „против“ и 5 „въздържали се“, предложението не се прие. Съветниците от партията на Бойко Борисов гласуваха против, а групата на „патриотите“ – „въздържал се“.

По-късно стана ясно, че гражданско движение „Боец“, Методи Лалов и Камен Добрев организират в петък от 12.30 ч. протест пред общината. Демонстрацията е под надслов „Вън каскетите от общината“. Това стана ясно от съобщение във фейсбук на ДБ.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdb.sos.sofia%2Fposts%2F631902121512390&show_text=true&width=500″ width=“646″ height=“634″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

ГЕРБ – СДС: Спрете демонизирането

„Призоваваме да се спрат опитите за демонизиране, нищо, че вече сме в предизборна кампания. Нека всеки се опита да спечели изборите честно, като покаже какво е постигнал и какво може да направи. Нека да е ясно, че ние от ГЕРБ – СДС осъждаме полицейското насилие, намираме за недопустимо това, което видяхме на записите под колоните на Министерски съвет. Подобни прояви нямат място в едно цивилизовано общество. Те трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона от компетентните за това органи. В същото време не приемаме опитите незаконните действия на няколко полицая, да се приписват на политическия опонент, в този случай ГЕРБ“, посочват оттам.

Общинските съветници припомнят, че са правени „проверки и проверки на проверките, има съдебни процедури и образувани дела, имаше дори парламентарна комисия, има наложени наказания, имаше и достатъчно време тези наказания да бъдат заменени с по-строги, ако служебното правителство, което управлява вече 6 месеца прецени“.

„След политическото му уволнение, нито разследващите органи, нито дори парламентарната комисия имаха претенциите да търсят отговорност или някаква съпричастност на Ивайло Иванов към насилието на униформени към задържани“, продължават общинските съветници на ГЕРБ.

Те заключават, че общинските съветници от ГЕРБ-СДС и кметът Фандъкова „имаме за цел да подредим града. Това се случва чрез създаването на качествена нормативна уредба, с усъвършенстване на системите за контрол в общината, общинските предприятия и общинските дружества и не на последно място спазване на правилата в града ни. Столичният инспекторат има огромна роля в този процес и не е учудващо, че за негов директор е потърсен човек със сериозен административен опит и познания в сферата на реда и сигурността“.

Източник: mediapool.bg

The post ГЕРБ не допусна изслушване на Фандъкова за назначението на Ивайло Иванов (обновена) appeared first on Начало.

0
0