В туризма са притеснени от липсата на реални компенсации за потърпевшите бизнеси

0

0

България има всички шансове да реализира един успешен зимен сезон и да си запази статута на безопасна дестинация. Това каза на среща с представители на зимните курорти в Банско министърът на туризма Стела Балтова, предаде БНР.

Хотелиерите и концесионерите на ски зоните алармираха, че не могат да калкулират цени на пакетите и лифт картите заради спекулативния според тях скок на електроенергията. Според тях протестите ще се радикализират и заради липсата на компенсаторни механизми от страна на държавата.

Стриктно спазване на мерките за безопасност и сигурност поиска от туристическия бранш министър Балтова, както и съдействие на контролните институции. И през този зимен сезон в големите ни курорти ще има Covid патрули, увериха концесионерите.

Браншът обаче е притеснен от вече наложените ограничения и липсата на реални компенсации за потърпевшите бизнеси.

„Повишаването на тока се отрази много зле на нашия бранш. Ние не можем да предвидим от днес за утре тази цена. Нашите пакети са договорени доста назад във времето. Очакваме решителна намеса на енергийния пазар от страна на държавата“, каза Малин Бистрин.

Проблемът с цената на електроенергията е основен и е заложен в меморандума с искания, който ще бъде подписан днес от браншовите организации.

Министър Стела Балтова призна за сериозността на проблема:

„Много сериозен въпрос, който търпи развитие, бих могла да кажа, тъй като при всички случаи увеличаването на цената на електричеството оказва влияние върху целия бизнес“.

Министърът на туризма заяви, че парите за подпомагане в размер на 430 милиона са налични, просто се чака парламентът да приеме актуализацията на бюджета.

Нов дизайн ще има мярката 60/40, очаква се промяна на Наредба 7, която ще позволи ваучерите за храна да се използват и за туризъм и почивка. Ще бъде обсъдена възможността деветпроцентното ДДС да бъде валидно за всички туристически услуги, включително и за ски учителите.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0