В Китай пишат точки за лоялност – на хора и на фирми

0

0

Попада ли компанията ми в червения списък за добро поведение? Или е в черния и ни заплашват наказания, защото сме нарушили правилата, или пък по политически причини? Такива тревоги поражда „Социалната кредитна система“ – въведената в Китай програма, която позволява на властите да оценяват лоялността или т.нар. „социален рейтинг“ на определен човек или компания.

Йенс Хилдебранд от Германската търговска камара в Пекин се е сблъсквал с такива случаи. „Разбира се, винаги е имало фирми, които са били наказвани за неспазване на изискванията за опазване на околната среда, за митнически нарушения, в кредитния сектор. Има и компании, които са ни докладвали за грешни данни в годишния одит. Това би могло да бъде коригирано и в крайна сметка социалният рейтинг би могъл отново да бъде подобрен. Необходимо е да се установи контакт с властите и отнема известно време, но в крайна сметка се получава. В такива случаи отнема три до четири месеца.“

Санкциите могат да бъдат сериозни

Всяка компания, която оперира в Китай, може да бъде оценена по системата за социален рейтинг. Дори централата да се намира в чужбина. Точките не се определят изцяло дигитално, а отчасти от властите. С изключение на митническите, финансовите и екологичните служби, останалите институции обаче все още почти не са свързани помежду си, казва Тереза ​​Краузе. Експертката по китайска икономика пише докторска дисертация за „Социалната кредитна система“ в университета във Вюрцбург.

„Ако действително се стигне до санкции, те могат да са значителни“, казва тя. „Но обичайният ефект от по-ниският социален кредит е, че по-трудно се получават лицензи или обществени поръчки. Или – че на отговорните за тези нарушения се налагат ограничения за достъпа до луксозни стоки, експресни влакове и полети. Това са типичните санкции, които се налагат много често.“ Но те засягат основно китайски компании, посочва Краузе. Администрацията на планинската провинция Цинхай например е поставила 13 транспортни компании в черния списък. Докато чуждестранните компании обичайно са в червените списъци на фирмите, които спазват правилата. Според Краузе, тази програма може да има и положителен ефект. „Това, което виждаме, е, че системата води до по-голяма прозрачност в поведението на икономическите актьори.“

По-малко неприятни изненади?

Но дали това означава, че в дългосрочен план на чужденците няма да им се налага да преживяват неприятни изненади, ако работят с Китай? Твърде рано е да се прецени, казват Тереза ​​Краузе и Йенс Хилдебранд. „Но също така знаем, че заради политическата система в Китай партията е над закона. Би трябвало да бъдем реалисти по отношение на факта, че Китай в момента се опитва да създаде цял арсенал от инструменти, с които да е в състояние да се защити срещу политически реакции от Запада например. И разбира се, може да се твърди, че всяко средство тук в Китай би могло да се използва и като инструмент.“ Досега обаче няма данни системата на социалните точки да е използвана като политико-икономическо оръжие.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0