Върховните съдии изпратиха неудобната за статуквото Соня Янкулова в КС

Върховните съдии избраха изпратиха Соня Янкулова за член на Конституционния съд. Тя спечели убедително с 86 на 65 гласа своя основен конкурент Ваня Анчева, за която неофициално се говореше, че се ползва с подкрепата на ръководството на Върховния административен съд.

Победата на Янкулова може да се разглежда и като реванш срещу председателя на ВАС Георги Чолаков. През 2017 г. тя бе основният му конкурент за шефското място в съда, но мнозинството около Сотир Цацаров и Георги Колев във Висшият съдебен съвет предпочете Чолаков.

През 2014 г. Соня Янкулова спечели престижната тогава награда „Юрист на годината“, която се връчваше ежегодно от сайта „Правен свят“ преди изданието да бъде продадено и да започне да следва политиката на медиите на Пеевски.

Съдебните журналисти оцениха приноса на съдия Янкулова по делото за КТБ, когато тя единствена се противопостави на решението, че акционерите на банката нямат право да обжалват отнемането на лиценза й. Част от този съдебен състав бе Георги Чолаков, който зае позиция срещу правата на акционерите.

Соня Янкулова винаги е била сред застъпниците на правата на гражданите за достъп до обществена информация и се е произнасяла в тяхна полза в редица решения. Известен е отказът ѝ да подкрепи позицията, че трите имена на съдиите са лични данни. Тя има принос и към коригирането на пороците в дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет.

Съдия Янкулова има 32-годишен юридически стаж, от които 15 години е правораздавала във Върховния административен съд. Работила е на районно, окръжно и върховно ниво. Оглавявала е първото в страната самостоятелно обособено административно отделение, което е било в Софийския градски съд, била е и заместник-председател на съда.

От 1998 г. е във ВАС, като през 2001 г. става зам.-министър на отбраната, а впоследствие и зам.-министър на вътрешните работи. След това се връща във ВАС, където гледа данъчни дела, дела по Закона за защита на конкуренцията, лицензии, спорове по решения на Висшия съдебен съвет и др.

През тази година беше ред на ВАС да излъчи конституционен съдия от квотата на съдебната власт. Номинирани бяха съдиите Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова.

По неофициална информация председателят на ВАС Георги Чолаков, както и и.д. шефката на ВКС Дария Проданова, която замества Лозан Панов, са лобирали активно за съдия Ваня Анчева.

Соня Янкулова ще влезе в Конституционния съд на мястото на Георги Ангелов. На мястото на проф. Борис Велчев влиза проф. Янаки Стоилов. Очаква се следващият парламент да избере член на КС на мястото на бившия депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, който бе произведен в конституционен съдия преди девет години. През февруари Народното събрание ще трябва да избере още един член на Конституционния съд на мястото на Гроздан Илиев.

Източник: mediapool.bg

The post Върховните съдии изпратиха неудобната за статуквото Соня Янкулова в КС appeared first on Начало.

0
0