Върховните съдии издигнаха бунтаря Галина Захарова за свой председател

Пленумът на Върховния касационен съд издигна кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на съда. Решението бе взето единодушно с 83 гласа „за“ от 83-ма гласували.

Преди девет години Галина Захарова стана първият член на Висшия съдебен съвет, подал оставка в безпрецедентен акт на протест срещу лобизма в системата. Заедно с нея напуска и колегата й Капка Костова. Оставките бяха подадени седмица след назначаването на семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) съдия Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

Галина Захарова участва и в съдийския протест пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонираха статуквото в системата.

В аргументите към предложената кандидатура се казва, че ВКС е институция, призвана да брани законността в страната, да е гарант на тази законност и този, който поеме поста на председател, трябва да е в състояние да отстоява не само тези ценности, но и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и защита на съдиите на ВКС.

„Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама“, пишат съдиите от Търговската колегия на ВКС.

Те описват съдия Захарова като магистрат „с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, съчетани с богат административен опит, добра работа в екип и безспорен авторитет“.

Наказателните съдии от ВКС допълват: „През над тридесетгодишния ú стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност… С работата и поведението си както като съдия, така и като ръководител на Наказателна колегия допринася за издигането на авторитета на Върховния касационен съд сред магистратите и в обществото.“

Съдия Галина Захарова има над 33 години опит в съдебна власт. Тя започва кариерата си като стажант съдия в Софийския градски съд. След това е назначена за съдия в Софийския районен съд, после е съдия и заместник-председател на Софийския градски съд, съдия и заместник-председател на Софийския апелативен съд, а от 2013 г. е съдия във Върховния касационен съд. От три години тя е председател на Второ наказателно отделение.

Тя има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

Източник: mediapool.bg

The post Върховните съдии издигнаха бунтаря Галина Захарова за свой председател appeared first on Начало.

0
0