Всяка от формациите в бъдещото управление може да има вицепремиер

Всяка от формациите в бъдещото управление може да има вицепремиер, а една от първите задачи на новото мнозинство ще е промяна в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това се разбра от медийни участия на двамата съпредседателели на първата политическа сила „Продължаваме промянат“ Кирил Петков и Асен Василев, които искат служебният вътрешен министър Бойко Рашков да остане и в редовния кабинет.

„Все още се уточнява структурата на Министерския съвет. Идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер, но това е в процес на доуточняване“, каза Василев пред Нова тв. По неофициална информация именно Василев ще е един от вицепремиерите, сега обаче той посочи, че не е сигурно.

Все още не е ясно дали ще има министерство на държавните дружества, защото все още разговорите са в ход, каза Василев. Последният пост, спряган за Нинова, е вицепремиер и министър за държавните дружества. Сега Василев потвърди, че има идея за такова министерство, но отказа да каже дали поста се гласи за лидера на БСП в оставка.

„Има идея държавните дружества и не са те да се отделят в едно министерство на индустрията, но това само се обсъжда засега“, каза Василев.

„Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. И в понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им през партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение“, посочи той.

БСП вече насрочи заседание на Националния съвет за вторник. Трите партии от „Демократична България“ също трябва да вземат решение за подписване на въпросното споразумение, с което първо трябва да се запознаят. Вероятно това ще отнеме поне 2-3 дни след получаването на проекта за споразумение.

По повод броя на министерствата той каза: „Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства“.  

„Слонът се яде на хапки“

 

„Много се надявам законът за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да бъде променен и в България да има антикорупционна агенция, която е безпристрастна и с разследващи функции. Трябват ни 121 народни представители. Това би било голямата победа“, каза по-късно Петков в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Още преди началото на преговорите от „Продължаваме промяната“ заявиха, че сегашният председател на комисията и бивш главен прокурор Сотир Цацаров трябва да бъде сменен.

По думите му най-трудната задача ще бъде промяната в прокуратурата, защото „това не зависи само от нас, трябва конституционно мнозинство“. „Според мен беше абсурдна ситуация, когато от цялата държава имахме само един кандидат за главен прокурор (Иван Гешев- бел.ред). За мен това означава напълно нагласен конкурс, напълно непрозрачен начин на взимане на решения. Някъде в някоя стая е било взето това решение, но не е било във ВСС. Това ми дава чувството, че ВСС и главния прокурор имат зависимости, които ние не знаем, но сме сигурни в крайния резултат – не виждаме чувство за справедливост“, посочи той.

Петков призна, че очакванията на хората към бъдещия кабинет са високи. “Но всички осъзнаваме, че слонът се яде на хапки. Ние трябва да показваме посоката, прогреса на малки стъпки, които да показват, че се движим в правилната посока”, добави съпредседателят на ПП.

„Нашата обща задача е да променим така правилата, че за младите хора пример да бъде не човек с джип пушейки пура, а младият предприемач или учен, който прави откритие на световно ниво“, посочи Петков.

По думите му по време на преговорите с останалите партии всеки един от лидерите е декларирал, че се съгласява с идеята да бъдат абсолютно нетолерантни към корупцията. Няма да има никакви запазени хора, чадъри – правилата ще бъдат равни пред всички, посочи той и добави, че в бъдещия кабинет ще има начин за министри, които се окажат „нечитави“.

„Слави Трифонов ми каза едно изречение, което запомних – „Кириле, ние всички предлагаме министри, но когато те станат министри, те не стават министри на ИТН, БСП или ПП, а стават министри на България и аршинът трябва да е един към всички“, каза Петков. 

За министър Денков

Очаква се в бъдещото редовно правителство да остане служебният министър на образованието Николай Денков. По негов адрес Петков каза, че „винаги са показвали симпатиите си към него“. „Той е един от много доказалите се български учени. Аз го познавам като човек с много висока етика и много високо чувство на дълг. Според мен една от причините, поради която той остана във второто служебно правителство, беше защото той знаеше, че есенният сезон ще е много труден за училищата и това за него беше много по-важно“, добави съпредседателят на ПП.

ПП иска Бойко Рашков да остане

От „Продължаваме промяната“ (ПП) ще предложат на останалите партии в бъдещата управляваща коалиция служебният вътрешен министър Бойко Рашков да остане на същия пост и в редовния кабинет,  каза Петков в предаването „ЕвроДикоф“. От дни неофициално участници в преговорите посочват, че Рашков, както и Денков, ще останат на постовете си.

„И двамата с Асен (другият съпредседател на ПП Асен Василев – бле. ред) сме харесали работата на Бойко Рашков и бихме се радвали да го предложим отново за вътрешен министър И когато започнем разпределенията, ние бихме предложили той да остане, но това не означава, че ще бъде той, защото това ще трябва да се обсъди с коалиционните партньори“, каза Петков. 

Той обясни, че лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова няма да е вицепремиер и вътрешен министър. Имаше неофициална информация за такова нейно настояване, но то е било отхвърлено. Петков обаче каза, че не е чувал за такава конфигурация. 

„Поведението на ДПС за мен е необяснимо. Слагат човека – символ на корупцията в България, на първия ред в парламента.Истината е, че още не мога да повярвам, че ДПС направи това нещо – след „Магнитски, „Пандора“ и КТБ този човек да е на първи ред…“, каза Петков по адрес на Делян Пеевски.

В петък номинацията на ПП за председател на парламента Никола Минчев бе подкрепен и от ДПС, Петков обаче обясни, че не се притеснява от това. „Ние предлагаме качествен и некорумпиран човек. Да го подкрепя, който иска. Така ще бъде занапред. Ще предлагаме само такива хора“, посочи той.

За скандала с ДКК

Петков коментира и скандала около ДКК: „Истината е, че е Ваня Караганева е един професионалист. Мина през вътрешно интервю. Доколкото аз я познавам – тя е един честен човек. Изборът – кога този скандал да избухне, беше точно по средата на коалиционните преговори. Всички сили, които виждат, че коалиционното споразумение може да се окаже реалност, нападат с дезинформация“.

По думите му за скандала има страшно много мисинформация. „Това са инсинуации. Това не беше успешен опит за дестабилизиране на коалиционното ни споразумение“, посочи той.

Петков обясни, че смятат да направят силна информационна кампания за ваксините. Да участват най-добрите онколози, кардиолози, вирусолози, които да обяснят за какво става дума. Петков заяви, че ще направят семинари с личните лекари. Добави, че смята да се отговори на страховете на антиваксърите, „които не са лоши хора, но са уплашени и са имали достъп до лоша информация“.

Източник: mediapool.bg

The post Всяка от формациите в бъдещото управление може да има вицепремиер appeared first on Начало.

0
0