Всички ученици в София минават на онлайн обучение от 21 октомври

Учениците от 1 до 12 клас в София преминават към онлайн обучение от 21 октомври, четвъртък, съгласно издадена малко преди 17 ч. заповед на министъра на образованието проф. Николай Денков. Не е прието предложението на МОН и на столичния оперативен щаб най-малките от 1 до 4 клас да продължат присъствено обучение поне до края на тази седмица, за да могат родителите да реорганизират процеса.

Към изцяло електронно обучение преминават също общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

В 6 общини в Софийска област – Ботевград, Своге, Сливница, Костинброд, Етрополе и Горна Малина – учениците също преминават към онлайн уроци от 21 октомври.

Раздор между МЗ и МОН

„Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини“, обявиха от МОН.

Данни за заболеваемостта

Регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души, е докладвал директорът на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев на заседание на софийския оперативен щаб.

Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален етап на обучение, 7% – в прогимназиален и 8% – в гимназиален. Заради тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда.

Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация, уточняват от Столична община.

Съгласно издадената вчера, 19 октомври, заповед на министъра на здравеопазването присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре, 21 октомври.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

В следващите дни Столична община ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина

По-рано образователният министър Николай Денков обяви, че до днес следобед ще бъде решено дали учениците в София ще преминат към онлайн обучение заради висока заболеваемост.

При 750 болни на 100 000 души в община ще се затварят изцяло училищата и се преминава към дистанционно обучение. Предстои да се уточни и дали подобна мярка ще бъде въведена от утре или от понеделник.

Решенията ще се взимат по общини

Решенията за затваряне на училища ще се взимат по общини, обясни Денков.

„През последните две седмици има рязко нарастване на случаите на заразени, от месеци нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск живота и здравето на учениците и учителите. Министерството на здравеопазването има пълната ни подкрепа, че мерките, които предприема, ще се прилагат в нашата система“, каза Денков.

В момента се актуализират насоките, приети преди 15 септември, за да са в пълно съответствие със заповедта от вчера, като актуализираните насоки ще бъдат утвърдени от двамата министри, за да имат задължителна стойност в системата на предучилищното и училищното образование.

Зеленият сертификат засега не се предвижда да бъде въведен в образотавателната система, потвърди още Денков.

Източник: mediapool.bg

The post Всички ученици в София минават на онлайн обучение от 21 октомври appeared first on Начало.

0
0