Временно пренасочват камионите от Айтос и слагат камери на опасния път

0

0
Пренасочване на тежкотоварния трафик от Айтос през Ришкия проход и Карнобат с изключение през зимата, поставяне на камери на опасния път и неравности – това са краткосрочните мерки, които обеща заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков.

Във вторник той се срещна с протестиращите жители на града след поредния тежък пътен инцидент, при който загина баща с двете си деца, а 17-годишен пешеходец пострада тежко.

Хората заявиха, че протестите ще продължат, докато не видят конкретни действия от страна на управляващите.

В Айтос Валентин Граматиков проведе работна среща с кмета на общината Васил Едрев, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, зам.-директора на ГД „Национална полиция“ старши комисар Борислав Муеров и директора на областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов. На нея бяха набелязани спешни мерки за обезопасяване на движението в Айтос след няколко тежки катастрофи с товарни автомобили.

Краткосрочни решения

Краткосрочните решения за обезопасяването на движението по опасния път предвиждат легнали полицаи, камери, засилено полицейско присъствие и отбиване на качионите над 12 тона.

На 23 септември комисия от експерти ще направи оглед на трасето и ще набележи местата, при които да се положат изкуствени неравности и оребрена маркировка за ограничаване на скоростта, каза Граматиков.

Освен това в района на инцидента ще се монтират стационарни камери за скорост, а докато се изградят, ще се осигури мобилна камера, обеща заместник-министърът на регионалното развитие.

Той допълни, че екипи на ДАИ, БГ ТОЛ и МВР ще поставят мобилни кантари за контрол на тежестта на товарните коли.

От 27 септември временно ще бъде спряно движението на товарни автомобили над 12 тона през Айтоския проход. Тежкият трафик ще бъде пренасочен през Ришкия проход и Карнобат, с изключение на зимния период, каза Граматиков. Това ще стане със заповед на АПИ, координирана с МВР.

Дългосрочното решение – обход на Айтос

Дългорсочното решение на проблема е изграждането на обход на град Айтос, каза заместник-министърът на регионалното развитие. Той посочи, че това ще стане съгласно всички законови процедури и нормативни актове.

Дейностите ще стартират след заседание на Областния съвет за развитие, който ще се свика от областния управител на Бургас, а изграждането на околовръстното шосе ще е приоритет номер едно за областта, разясни Граматиков.

Министерството на регионалното развитие има необходимата експертиза, за да финализира това, което искат хората – обходен път, каза Граматиков пред жителите на града.

Строителството определено е от най-бързите процеси, които могат да се случат, но докато стигнем до него времето е доста, посочи Валентин Граматиков.

„За съжаление, въпреки твърденията за съществуващ проект от предишните управляващи в АПИ и МРРБ, няма никакви документи, свързани с проект за обходния път на Айтос. Ако е имало такива, те са потънали. Дори след инцидента на 11 септември 2020 г. с верижна катастрофа, при която загина жена, нямаме инициатива от общината, а хората се настройват срещу държавата и АПИ“, каза Граматиков.

Той обърна внимание, че в града масово се нарушават правилата за движение, а населеното място е като един голям паркинг, всеки е спрял, където иска.

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0