ВМРО скочи срещу общината в Пловдив: Опрощаването на 1,6 млн. лв. дългове в „Столипиново“ и „Шекер махала“ е предизборен популизъм

0

0

Опрощаването на 1,6 млн. лв. дългове в „Столипиново“ и „Шекер махала“ от Общината е предизборен популизъм! Категорично сме против. Това е двоен стандарт спрямо останалите български граждани, които са наематели на общински жилища. Това се казва в позиция на Патриотите от ВМРО в Пловдив във връзка с изявеното намерение на Общината в града да опрости дълговете на наемателите на общински жилища в циганските махали.

Подобно предложение особено в година, в която предстоят избори на няколко пъти, изключително прилича на опит някой да си купи одобрение или симпатии.

Пред законите всички български граждани следва да бъдат равни и еднакво да се ползват от предоставените права, но също така и да бъдат съвестни изпълнители на определени задължения. Толерирането на циганския етнос не е нито здравословно, нито е морално, а на първо място е и дискриминационно спрямо всички останали граждани на Р България.

Настояваме вместо общинската администрация да вдига ръце, да се заеме с решаването на този тип проблеми и да работи активно не само за събирането на натрупаните задължения, но и да не позволява тяхното увеличаване нито като сума, нито като нови задължени лица. Крайно време е живущите в тези апартаменти не просто да си плащат наемите, но да го правят и в срок, защото само по този начин ще има равнопоставеност. Ако откажат да изплатят дълговете си и да станат редовни наематели на общинска собственост, то нека законът да бъде приложен в неговата пълнота. Много неправителствени правозащитни организации сигурно отново ще скочат, че няма как да се искат тези пари от социално слаби хора. Не, има как! Да започнат да работят, а не да вегетират и да задръстват социалната система на страната.

Ние, Патриотите от ВМРО – Пловдив, сме категорични, че Общината трябва незабавно да задейства процедурите, предвидени в законодателството. Ето за такива случаи и заместник министър-председателят и лидер на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов направи предложение за въвеждането на допълнителни санкции като труд в полза на обществото, спирането на помощите и т.н. при определен отказ от изпълнение на граждански задължения. Едва ли общинските власти биха опростили дълговете на младо образовано семейство, което работи честно, плаща данъци, но просто доходите не са му достигнали да си плати наема. Стига с тези двойни стандарти и привилегии за точно определени групи!

Припомняме, че пловдивският депутат от ВМРО Александър Сиди миналата седмица внесе писмо в Областна управа – Пловдив, в което се настоява институциите да не се поддават на натиск относно опита на псевдозащитници да пречупят местната власт и да настанят приоритетно циганите от бившата махала в село Войводиново в общински жилища на територията на общ. Пловдив.

Този популистки предизборен ход на Община Пловдив е поредното доказателство и за това, че предложената Концепция за справяне с маригинализираните маси от г-н Каракачанов е наложителна. 28 години циганите бяха отглеждани от държавата и подучвани от разни НПО-та, че могат да не плащат, но за сметка на това да използват по всякакъв начин обществения ресурс. Ние, Патриотите от ВМРО – Пловдив, сме категорично против!

За справяне с конкретния проблем с натрупани дългове в Пловдив ние ще инициираме и предложение да се стартира процедура за продажба на подобни жилища в махалите на лица, които не са некоректни платци към Общината. При закупуването, обаче, трябва да бъдат платени всички местни данъци, такса битови отпадъци, наеми и лихви. За онези, които са длъжници, да бъден спазена буквата на закона и да бъдат принудени да напуснат жилищата незабавно. За да си върне парите Общината, да се използват сега действащите законодателни норми и общински разпоредби и да бъдат спрени всякакви държавни и общински плащания към лицата, за да може общ. Пловдив да започне възстановяване на парите, които ѝ се дължат.

Припомняме, че в списъка на чакащите да получат правото да ползват общинско жилище са над 700 домакинства. Немислимо е за тяхна сметка да бъдат привилегировани отделни социални и етнически групи при това в продължение на години.

Област за прикачени файлове

Източник Българгария – pik.bg
RSS новини от България

0
0