Ветото на Румен Радев върху Изборния кодекс влиза в правна комисия

0

0

Част от промените предизвикаха широко обществено недоволство
Указът на президента Румен Радев, с който той наложи вето и върна за ново обсъждане част от промените в Изборния кодекс, влиза за разглеждане в парламентарната Комисия по правни въпроси, съобщава БГНЕС.

Депутатите гласуваха новите изборни правила на продължило до късно вечерта пленарно заседание на 14 февруари, а част от промените предизвикаха широко обществено недоволство. Най-много спорове имаше за завишения праг на преференциите, който според държавния глава е „отстъпление от достиженията на изборното законодателство“. Промените предизвикаха и острото недоволство на БСП и станаха повод тази част от парламентарната опозиция да спре да участва в пленарните заседания в знак на протест.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които формират парламентарното мнозинство, вече обявиха своята позиция. Те се разбраха да преодолеят президентското вето, с което на практика повторно ще одобрят промените, но след това ще предприемат собствена законодателна инициатива за връщането на стария праг при преференциите.

В ветото си президентът атакува и някои други текстове. Според държавния глава не само изискването за повсеместно въвеждане на машинното гласуване се забавя, но неясни остават и критериите, по които на изборите през 2019 г. ще бъдат определени най-малко 3000, респективно 6000 избирателни секции, за поетапното му въвеждане. Предвидено е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) определя броя и номерата на избирателните секции, в които ще има машинно гласуване, но президентът напомня, че няма уредба въз основа на какви критерии ще стане това определяне.

Материалът Ветото на Румен Радев върху Изборния кодекс влиза в правна комисия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0