Васил Велев: Бизнесът у нас се влошава

Бизнес средата у нас се влоши допълнително заради COVID-19. За това предупреди в интервюто си в предаването „Неделя“ 150 по БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той настоя за свикване Националния икономически съвет за подкрепа на бизнеса. Бизнесът иска равни условия с останалите бизнеси в Европа. „Над определен праг в Европа се компенсират бизнесите. При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното.“, коментира Велев.

За месец август на пазара на електроенергия ден напред България е с втората най-скъпа цена, за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша, уточни Васил Велев.

По думите му цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР – 270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица.

Според него новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва“, по мнението на Велев.

Според Велев трябва да има цялостен план за прехода. „Малко бодро е изказването – няма риск от загуба. Има риск.“, предупреди Васил Велев.

Той отчете, че предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по численост. „Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 хиляди души на пазара на труда. Няма проблем за хората. Хората няма да стигнат.“, каза още Васил Велев.

Източник: fakti.bg

The post Васил Велев: Бизнесът у нас се влошава appeared first on Начало.

0
0