Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България: Момчетата ни се справят геройски, носят материали на ръце

Г-н Василев, каква е ситуацията с електрозахранването в Югозападна след сложната, на места дори бедстваща обстановка през уикенда?
Ние направихме и невъзможното, за да възстановим електрозахранването на по-голямата част от клиентите в региона. За съжаление ситуацията наистина беше много усложнена. Съборени бяха над 25 стълба, има много скъсани проводници и счупени изолатори. Аз лично бях на място и помагах на момчетата, които не спираха работа нито за момент и работиха усилено в трудни условия.

Тук не говорим за обстановката в населените места, които бяха без електрозахранване. Електропроводите, които доставят електроенергия до тях, са високо в планините, където снегът достигаше метър, вятърът беше много силен. Да се подменят стълбове на места е дори непосилно. Все още работим за възстановяване на електрозахранването на няколко села, хижи и махали. Ще поискаме и ограничителен режим от министерството. Не сме спирали, но има места, до които нямаме достъп. Второстепенните пътища бяха непроходими след влошаването на метеорологичната обстановка. По поречието на река Места има счупени стълбове, достъпът до които е невъзможен. Търсим решения заедно с местната власт и службата за пожарна безопасност и защита на населението на населението от бедствия.

Къде беше най-тежка обстановката?
Засегнати бяха електропроводите, които захранват с електроенергия населените места в общините Разлог, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджи Димово и Петрич. Работата беше затруднена и в Кюстендилско. За тези райони ние командировахме допълнителни аварийни екипи от София и Благоевград, които да съдействат на колегите си за по-бързо справяне с възникналата ситуация.

Може ли да се направи още нещо в такава ситуация?
Ние правим и невъзможното. Когато обстановката е толкова усложнена, нашите служители носят материали, резачки, вече и стълбове на ръце. За да реагираме по-бързо превозихме до засегнатите места полимерни стълбове, произведени по нова технология и внедрени през миналата година. Те са по-леки и разглобяеми на две, което позволява на служителите да ги носят на ръце през планината и непреоходимите пътища. Те са доста по-скъпи от стандартните стълбове, но ни позволяват по-бърза реакция, тъй като монтирането на стандартните стълбове предполага изчакване на спокойна обстановка и възможност за придвижване. Изпратихме веднага и допълнителни количества изолатори и проводници към засегнатите места. Насочихме наличните ни АТВ-та с вериги за сняг от съседни региони. Работата продължава и ще работим до пълното възстановяване на електрозахранването и на последните засегнати махали и хижи.

Материалът Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България: Момчетата ни се справят геройски, носят материали на ръце е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0