България губи британските туристи и през този сезон

0

0

България е напът да загуби окончателно британските туристи и през този сезон, след като те не бяха пуснати и през 2020 г. Причината е, че вчера кабинетът на Великобритания остави страната ни в жълтата зона за пътувания, с което продължава да важи налагането на карантина при пристигане от България. В същата категория остават още нашите съседки Гърция и Турция. В зеления списък влязоха Балеарските острови (Ибиза, Менорка, Майорка и Форментера) в Испания, Малта и остров Мадейра в Португалия, обяви BBC. От карибския басейн влязоха Ангуила, Антигуа, Бермуда, Барбадос, Британските вирджински острови, Кайманите, Доминиканската република, Гренада, Монсерат и др.

Оставането на България в жълтата зона означава, че британските туроператори ще отменят окончателно чартърните си програми за целия сезон, обясниха пред TravelNews представителите на компаниите у нас. Така хотелите в големите курорти по българското Черноморие ще останат без британски туристи. Някои дори въобще няма да отворят, коментираха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Най-големият туроператор, който води британски туристи у нас – „Balkan holidays UK“, отмени вече цялата си чартърна програма до България за целия месец юли. Сега се очаква да бъде отменена и за останалите месеци, а резервациите да бъдат прехвърлени за сезон 2022 г., обясниха от компанията. Другият голям туроператор TUI UK също вече обяви, че няма да пусне чартърите си до България до края на юли. След оставането в жълтата зона се очаква да ги отмени за целия сезон. Същото ще стори и още един голям туроператор – JET2Holidays.

България продължава да бъде в жълтата зона във Великобритания за дестинация, до която не е препоръчително да се пътува. При завръщане от нашата страна трябва да се седи под задължителна карантина. Въпреки, че случаите на коронавирус у нас намаляват, Великобритания наблюдава процента на ваксинираните, осигуряването на карантинни хотели и тестването на чуждите туристи във всяка дестинация. И по трите показателя България не е напреднала. Нито служебното правителството, нито предходното успяха да осигурят концепция за сигурността на британските туристи, каквото изискване имат властите във Великобритания, коментираха представителите на туроператорите.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0