БСП изключва Кирил Добрев

В ход е процедура по изключване на Кирил Добрев от БСП. Това потвърди самият той с коментар във фейсбук, докато БСП все още не е информирала официално медиите за първата и единствена точка от извънредното неприсъствено заседание на Националния съвет на партията. Решението, за което се събират подписи от членовете на пленума до 30 декември, е по искане на Изпълнителното бюро на БСП.

Според предварителна информация мотивите за изключване на един от най-яростните и гласовити опоненти на лидера в оставка Корнелия Нинова е открито противопоставяне на решенията на Националния съвет на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне, множество медийни изяви (дадени са конкретни примери), използване за вътрешнопартийни цели и създаване на негативен образ на БСП, подготовка и лично участие в недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията и внушават липсата на организационно-политическо единство, използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси, подпомагане на изграждането на структури на нови политически субекти.

 

Предложението за изключване на Николай Добрев е от 21 декември, а гласуването ще стане по имейл.

 

Добрев е открит противник на Нинова, чиито верен поддръжник беше след като тя оглави партията. Впоследствие отношенията им се влошиха. През 2020 г. Нинова спечели убедително срещу Кирил Добрев първите преки избори за председател на БСП, като членовете на партията показаха ясно, че не приемат курса на колаборация с ГЕРБ и олигарсите, за чийто проводник бе смятан Добрев.

 

Самият той се изживява като червена аристокрация, най-вече заради респекта сред социалистите към покойния му вече баща Николай Добрев.

 

„Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може“, обяви Кирил Добрев в личния си профил във фейсбук.

„Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия – БСП. Останалото няма значение“, декларира той.

 

Изключването на Добрев от БСП би било ясен сигнал към вътрешната опозиция в БСП, която, макар и разделена на различни лагери и крила, иска да катурне Корнелия Нинова от лидерския пост. През ноември тя подаде оставка заради катастрофалните избори резултати на партията си на трите вота тази година. Но тъй като формирането на ново правителство с мандата на „Продължаваме промяната“ бе невъзможно без БСП, Нинова успя да договори не само участието на партията във властта, но и собственото си назначение за вицепремиер. Нейните вътрешни противници до най-ниски нива остават вън от разпределението на постове в изпълнителната власт.

Съдбата на Нинова се очаква да бъде решена през януари. За лидер се кандидатира младият и уважаван Крум Зарков, който преди няколко години бе привлечен от Нинова като ново попълнение във висшия партиен ешелон, но сега и той е разглеждан като неприятел.

Източник: mediapool.bg

The post БСП изключва Кирил Добрев appeared first on Начало.

0
0