БСП връща мандата на 7 септември

0

0
БСП ще върне мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. Решението бе взето от Националния съвет на партията, независимо от предишните твърдения на лидера Корнелия Нинова, че ще бави мандата до 10-15 септември, както настояват и протестните партии. Връщането на последния мандат за кабинет практически развързва ръцете на президента Румен Радев да разпусне незабавно парламента и да насрочи парламентарните избори на 7 ноември. По такъв начин датата на парламентарния вот ще се размине с тази за президентския, след като Народното събрание вече насрочи първия тур на 14 ноември и втория – на 21 ноември.

В конституцията обаче няма срок, в който Радев да разпусне парламента, така че той може да удължи живота на сегашното НС, за да може депутатите да приемат актуализацията на бюджета, промените в съдебния закон и др. Това означава обаче отлагане на парламентарните избори и провеждането им в един ден с президентските – вариант, срещу който Румен Радев изрази резерви. Но пък повечето партии, включително БСП, се обявиха за избори 2 в 1.

БСП бе посочила като свой приоритет актуализацията на бюджета, за каквато настояваха и Радев, и служебното правителство.

В четвъртък сутринта в парламента се заговори, че БСП ще върне мандата още утре. Постигнатото съгласие с протестните партии за извънредни заседания на бюджетната комисия и на парламента за гласуване на бюджетните промени обаче породи очаквания, че социалистите може да забавят мандата поне до края на следващата седмица.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова БСП да не бърза с връщането на третия мандат. „Ако сега те не го задържат поне да можем да разгледаме измененията в Закона за съдебната власт, защото това е въпрос на парламентарно време, което трябва да получим, ако и това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото упражнение е било насочено към абсолютно самоцелен пиар, към личното позиране на госпожа Нинова пред камерите“, каза Иванов пред журналисти в парламента преди заседанието на ръководния орган на БСП.

Очаквайте подробности

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0