Борисов си каза тежката дума! Да се избере нова ЦИК и преференциите да …

0

0
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спешно нареди на партията да върне преференциите, каквито бяха преди вдигането на прага в Изборния кодекс, както и да започне номинации и процедура по смяна на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Това стана след заседание на Изпълнителната комисия в партийната централа, свикано от Борисов. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че е щял да действа и по-рано, но е бил ангажиран с важни срещи в Мюнхен.
Борисов обясни, че връщането на преференциите в досегашния им вариант преди вдигането на високия праг може да стане по два начина – или като се подкрепи президентското вето, или чрез поправки в закона, внесени от Данаил Кирилов и депутатите.
След него Борисов даде думата на депутата от ГЕРБ и бивш конституционен съдия – Георги Марков, пръв да съобщи новините, понеже именно той алармира с писмо до премиера за негативите от гласуваните поправки в Изборния кодекс.
„Партия ГЕРБ ще възстанови така нареченото преференциално гласуване“, обяви депутатът Марков в присъствието на Борисов, Томислав Дончев, Данаил Кирилов, Йорданка Фандъкова и Красимир Велчев, в отсъствието на Цветанов, който е в Прищина.
Премиерът изрази негодувание за коментарите, че става въпрос за сделка с ДПС.
„Никъде не се отбелязва, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение. ДПС са го подкрепили. Точно обратното се цитира“, коментира Борисов. „Не искам по никакъв начин да оставим какъвто и да е оттенък, че на нас изборните правила ни влияят“, категоричен беше Борисов.
Той обаче напомни, че тази ЦИК и този Изборен кодекс са били избрани и приети по време на мандата на БСП и ДПС.
„Що за нахалство е това?! В какво имат право – ами щом е изтекъл мандатът, да се отпочне процедура, да се избере нова Централна избирателна комисия“, атакува Борисов социалистите и критиките за поправките в Изборния кодекс. Не подмина и факта, че е имало бурна реакция на преференциите, но не, например, по въпроса за уседналостта, която лишава 2 млн. граждани в чужбина от право на глас.
„Издебват ме, когато съм в чужбина, да създават такова напрежение! Можеше да реагирам още в събота, неделя, но в Мюнхен имах важни разговори“, обясни още Борисов как е стигнал до идеята ГЕРБ да даде заден. Но пък реакциите у нас му свел с писмото си Георги Марков, „който ходи по улиците и слуша гражданите“.
Борисов припомни, че досега ДПС са подкрепяли неведнъж позиции на ГЕРБ, за което им благодари, и така обясни връщането на жеста от страна на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно промените в Изборния кодекс от страна. Той не укори заместника си за последвалите събития.
„Цветанов е постъпил правилно според ситуацията“, каза Борисов, но подчерта, че няма да допусне ГЕРБ да търпят негативите от това.
Бойко Борисов събира утре и Коалиционния съвет. Защото, „ако сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа“, отправи критики към коалиционните партньори Борисов.
Веднага след извънредната пресконференция на ръководството на ГЕРБ шефът на правната комисия Данаил Кирилов отиде да подготвя новите стари текстове в проектозакон.
До днешния обрат в позицията на управляващата партия се стигна след обществените негативни реакции по вдигането на прага за преференциите, което бе прието като отстъпление от възможността за личен избор в полза на партийната подредба на листата, пише Канал 3. Критики отправи президентът, а БСП дори вчера на пленум реши да напусне парламента. Негодуванието от зачеркването на преференциите обаче се забеляза и в редиците на политици от ГЕРБ, като вицепремиера Томислав Дончев и депутата Георги Марков, който предупреди за всички негативи премиера в нарочно писмо.

Материалът Борисов си каза тежката дума! Да се избере нова ЦИК и преференциите да … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

0
0