Бобоков си търси 200 хил. лв. от прокуратурата

Бизнесменът Пламен Бобоков, който е обвиняем заедно с брат си Атанас по дело пред спецсъда, попита защо един месец прокуратурата не му връща 200 хил. лв., внесени от него като гаранция. Според Бобоков държавното обвинение би следвало да му върне част от внесеното, тъй като съдът е намалил гаранцията му.

Става дума за делото, по което той е обвиняем заедно с брат си, че е участвал в схема за депонираните на опасни отпадъци от завода им „Монбат“ на различни места в страната. Разследващите твърдят, че в нея е бил замесен и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, както и още няколко души. Трима от тях сключиха сделка с прокуратурата и се признаха за виновни.

Първоначално определената от прокуратурата сума е 1 млн. лв. Това се случи миналото лято. Бобоков внесе парите, но въпреки това бе задържан, тъй като разследващите твърдяха, че са изпуснати сроковете. Впоследствие бе освободен.

Размерът на гаранцията е обжалван и намален, стана ясно от думите на Бобоков в четвъртък.

„И така оттогава – един месец! Питам прокуратурата – не трябва ли като страж на законността да изпълнява решенията на българския съд и да ми върне 200 000 лв.“, заяви той пред ClubZ.

На Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв. и по друго дело. Той е обвиняем, че е получавал секретни данни от сводката на военното разузнаване. По това производство гаранцията бе намалена 100 пъти – до 10 хил. лв. Бизнесменът е обвинен, че получил публична информация, като например от новинарски сайтове, но оформена като секретен документ.

Наскоро Бобоков бе оправдан на първа инстанция по третото дело – за незаконно държане на археологически ценности – върхове на стрели и копия.

Източник: mediapool.bg

The post Бобоков си търси 200 хил. лв. от прокуратурата appeared first on Начало.

0
0