Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за този месец

Асоциацията на работодателите в България отново поиска мерки в подкрепа заради високите цени на борсовия ток. Това се случи на Тристранния съвет, който се провежда в Министерски съвет и на който се обсъждат промени в три данъчни закона.

Васил Велев от АИКБ, който бе на обсъжданията, направи предложението в самото начало на заседанието, а след края му изложи мотивите.

Бизнесът предлага удължаване на програмата за небитовите потребителите, които са 630 000 на свободния пазар заради високите цени на електрическата енергия. Предложението на служебния кабинет е за октомври и ноември – компенсация със 110 лв. на час, а бизнесът предлага за декември – тя да е 190 лв. Велев представи таблица на цените на тока, а по думите му – „всичко под чертата е свръхцена, която генерира инфлация“. За октомври и ноември има частично компенсиране, но декември не може да има цена по-ниска от 190 лв., отнасяща се и за фирмите с дългосрочни договори, поясни Васил Велев, цитиран от news.bg.

Работодателите предлагат и от 1 януари да се разработи ново ценово решение на КЕВР и да се съобрази и прогнозната цена – вместо 119 лв. да е от порядъка на 300 лв.- това е начинът да се удържи инфлацията, която е била 6% за октомври. Ноември има допълнителен ръст в цените на електрическата енергия – 3.5 пъти, за декември – се очаква още по-висок ръст – 4 пъти. Пари за компенсация има, произвеждаме само 7% от електрическа енергия на основата на природен газ. Свръхпечалбата остава в цената, което е ограбване на труда на хората, които работят цял месец, бяха доводите на Велев. Той даде за пример, че най-високите цени на тока са в ЕС, а в САЩ, например са 40-50 долара, в България – 250 долара за мегават/часа. Това влошава европейската конкурентоспособност, защото българските страни имат механизъм чрез дългосрочни договори и промени на правителството, които ограничават цената до 180 лв. на мегаватчас. Всичко се взема от приходите за продажба, предлагаме да се използва в механизма за компенсиране на високите цени за октомври-ноември, добави Васил Велев.

Само за един месец АЕЦ „Козлодуй“ печели над 300 млн. лв, свръхпечалба над планираната, годишната печалба е била 1.6 млрд. лв. – посочи още той, уточнявайки, че това е единият от източниците за компенсиране и една от основните причини за свръхприходиране на бюджета.

Още две предложения направи Васил Велев – от 1 януари в ново решение на КЕВР да се предвиди реална пазарна цена в пъти по-ниска от определената. Това би означавало цена от порядъка на 300 лв. целия ценови период за зимните месеци, така че цената за вътрешните потребители да е 150 лв., за да може генериращите мощности да продължат да имат добра печалба.

Последното предложение касае енергоинтензивната индустрия – допълнителен режим в съответствие с европейските политики за облекчения за ВЕИ и компенсация за енергоинтензивната индустрия. Искаме българските предприятия да имат същите условия, заключи Велев.

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“, предложи да се прецени кои от предприятията имат нужда, кои изнасят на международния пазар и имат цени, достатъчно високи и да се подкрепят обществените структури. Те трябва да бъдат подкрепени за разлика от бизнеси, които не са в трудно състояние, смята тя. Изказване имаше и от страна на ССИ – които официално подкрепиха предложенията на работодателите.

Източник: fakti.bg

The post Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за този месец appeared first on Начало.

0
0