Бащи протестираха с искане да отглеждат децата си наравно с майките

В Деня на бащата – 26 декември бащи, заедно с децата си, протестираха пред Министерството на правосъдието, с искане да могат да ги отглеждат наравно с майките си.

Споделеното родителство е един от изходите, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи, каза адвокат Пламен Борисов, един от протестиращите родители, пред БГЕНС.

Това е сериозен проблем на днешното общество – все по-малко деца по света живеят и с двамата си родители.

„Проблемът с обезбащяването в цял свят е огромен. Много деца, да не кажа повечето, са израснали без бащи в съвременното общество“, казва Пламен Борисов. Според него тази „пандемия“ може да бъде предотвратена с помощта на споделеното родителство.

„Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас“, каза още бащата.

Според друг родител споделеното родителство трябва да се вкара в закон и да се постановява по дефолт от съда без да се очаква жената да го одобри изрично или да не го одобрява.

„Иначе това води до изнудване, до материални облаги. На практика бащата и детето са лишени от правото да бъдат заедно“, допълни той.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се ангажира да бъдат обсъдени законови промени във връзка с осигуряването на равните права на родителите след развод, се казва в съобщение на пресцентъра на министерството.

Тя е провела още на 24 декември телефонен разговор с протестиращи граждани от организациите „Бащи за отговорно родителство“ и асоциацията „Член 24“.

В първия работен ден след коледните празници – 29 декември, ще бъде организирана среща с неправителствените организации.

Министърът на правосъдието се е ангажирала да обсъди с представители на организациите споделеното родителство и механизъм, чрез който да се защитят правата на децата и на двамата родители, след което да бъдат разработени необходимите законови промени.

В действителност години наред не са предприети действия за разрешаването на този болезнен за децата и родителите проблем, който често превръща децата в жертви на конфликти по време и след развод и води до родителско отчуждение, се казва още в съобщението на Министерството на правосъдието.

Източник: mediapool.bg

The post Бащи протестираха с искане да отглеждат децата си наравно с майките appeared first on Начало.

0
0