Александър Дунчев: Проблемът с горите е, че се краде жестоко, търговете са нагласени

0

0
Не незаконната сеч, а жестокото крадене чрез различни машинации и манипулации, включително нагласяване на търговете за дърводобив, са най-големият проблем с българските гори, заяви в неделя новоназначеният изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев.

Незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. „Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика“, обясни Дунчев пред БНТ.

По думите му върху служителите на горските стопанства се оказва натиск. „Със сигурност има случаи при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск и пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат – ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение“, разказа Дунчев.

По думите му, въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават. Според него, българската гора през последните 50-60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години.

Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн.

Официалната статистика е че нарушенията за последните пет години спадат. Освен прикриването им, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол.

Според него, не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците – поръчителите. Да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.

„Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са отгоре, ние трябва да търсим къде е вината за тези нарушения“, казва Дунчев. Той представи и схемата, по която най-често се краде дървесина.

„Реално, кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения. Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е че се краде жестоко, краде се с тези всички машинации и манипулации.“, обясни Дунчев.

„Повечето търгове за дърводобив са нагласени, ако проверите ще видите, че няма наддаване, защо няма наддаване, защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджета губят от това“, продължи той.

Освен с промяна в законите, незаконния дърводобив може да се спре и чрез създаването на пълна система за прозрачност. По този начин обществото ще е това, което ще спре кражбите. „Топ приоритет ни е да създадем система за прозрачност, топ приоритет ни е всичко което се случва в горите да е прозрачно, за да можем да включим обществения контрол. Вътре системата е така де каже пробита, икономически обвързана, няма как отвътре да изчакаме тази система да се оправи“, каза Дунчев.

По думите му най-сериозни са нарушенията когато се правят в старите гори, тези над 100 години. „Те са най-ценните гори, те пазят водата, те пречистват въглеродния двуокис, борбата с климатичните промени, там обаче и кражбите са най-лесни защото там дървета са големи, отчитането на едно такова дърво 50 см директно води до печалба 200-300 лева“, обясни той. За справяне с този проблем служебният министър на земеделието вече е издал заповед за намаляване на официалната сеч в тези гори с 30%.

Друг проблем е сечта в земеделските земи, където стопаните имат пълно право да секат. В същото време горите в тези земи вече са достигнали до 10 на сто от всички горски масиви в страната.

Дунчев опроверга и информацията, че българската дървесина се изнася основно. По думите му, точно обратното – износът на дървесина е много малък и повечето от дърветата се преработват в България. Причината българските преработватели да искат забрана на износа е, че по този начин ще свалят цената на дървесината.

Предстои и национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от външни експерти, каза Дунчев.
 

България – Източник: Медиапул.бг
RSS новини от България

0
0