Адвокат осъди държавата заради подслушан разговор с клиент

Адвокат Васил Василев, който защитаваше бившия военен министър Николай Цонев, осъди държавата в Страсбург заради незаконно подслушване на разговор с клиента му. Европейският съд по правата на човека му присъжда 3 хил. евро обезщетение, но посочва и много по-важен проблем в България – липсата на уредба в специфична дейност като подслушването.

Въпросният разговор между Василев и Цонев е записан въпреки че комуникацията между адвокат и клиент би следвало да е защитена. Това обаче не е краят. Разговорът се превръща дори в доказателство по делото срещу бившия министър макар че по същество е незначителен. Двамата се уговарят как да отидат във военна полиция, за да се запознаят с материали по делото.

Цонев бе обвиняем заедно със съдията Петър Сантиров и някогашния главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, че са се опитали да подкупят бившия следовател Петьо Петров. Делото ще се запомни и със скандалната реплика на експрокурора Роман Василев, който разпореди на служителите на МВР да свалят Цонев на колене, защото бил „абсолютен престъпник“.

Процесът бе истински провал за прокуратурата. И трите инстанции оправдаха Цонев, Сантиров и Попов. В мотивите на една от тях бе записано, че следователят Петров е осъществил класическа провокация към подкуп.

ЕСПЧ се съгласява, че разговорът между Цонев и Василев е бил случайно прихванат. Въпреки това посочва, че са нужни специални процесуални гаранции за такъв тип комуникация. Според българския Закон за адвокатурата този запис би следвало да е веднага унищожен. Въпреки това той се превръща в част от делото.

„Изглежда обаче, че законите, уреждащи тайното наблюдение в България, не предвиждат никакви конкретни гаранции, които дават практически ефект на това задължение – нито Законът за СРС, нито Законът за адвокатурата споменават нещо по този въпрос. Нито изглежда, че към съответния момент е имало съдебна практика на българските съдилища, която изяснява въпроса“, пише в мотивите на ЕСПЧ, цитирани от lex.bg.

Тъй като няма достатъчно гаранции, че такъв разговор ще бъде унищожен, съдът стига до извода, че е нарушена разпоредбата на Европейската конвенция за правата на човека, която гарантира зачитане на личния и семейния живот.

 

Източник: mediapool.bg

The post Адвокат осъди държавата заради подслушан разговор с клиент appeared first on Начало.

0
0