България

Страшно! 10-годишно дете почина от задушаване…

0
0

Напрежение възникна заради смъртта 10-годишно дете в столичния квартал „Ботунец”. Детето починало, след като глътнало пионка от играта „Не се сърди, човече” и се задушило.

Родителите на момчето обвиняват „Спешна помощ” в закъсняла реакция. Версията на лекарите обаче е друга.

Инцидентът станал в ранния следобед в дома на момченцето. Майка му го закарала във филиала на „Спешна помощ” в „Ботунец”. Там обаче лекар нямало.

„Там имаше само медицинска сестра, нямаше доктор, бутилката не беше заредена с кислород. Много чакахме екип от „Спешна помощ” да дойде от София”, твърди бабата на детето – Василка.

„Лекар се появи след 45-50 минути, 5 пъти казахме да звънят на 112, казахме, че изпускаме детето”, каза и Мария, роднина на детето, съобщи бтв.

„Когато пристигна екипа на „Бърза помощ”, те нямаха кислородна бутилка в линейката, наложи се да дойде втора линейка, но вече беше много късно”, отбеляза още бабата Василка.

Сигналът за детето е подаден в 14:02 ч., а от „Спешна помощ” твърдят, че веднага са пратили екип. Според тях минути след като се обаждат родителите отказват линейка.

„В 14:02 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал за дете със задушаване, повръщане на кръв и в тежко състояние, а в 14:03 ч. лекарски екип се пренасочва от друг адрес за този сигнал от „Ботунец”. В 14:08 ч. се обажда жена, която се представя при нас като леля на детето и казва, че те ще го транспортират в болнично заведение и отказва адреса. В 14:16 ч. нашето медицинско лице във филиала в „Ботунец” ми се обади и ми каза, че дете е в много тежко състояние и с много нисък пулс.

Нашето медицинско лице веднага е започнало реанимационни действия, подаден е кислород на детето, но за съжаление, то е починало, защото е било в много тежко общо състояние”, заяви Катя Сунгарска – говорител на Центъра за спешна медицинска помощ – София.

Във филиала е нямало лекар, тъй като той е в болничен, разказва шофьорът от екипа. „Просто малшанс, съвпадение на лош момент, нямало е доктор”, каза Красимир Стефанов. До късните часове на деня полицията охраняваше филиала на „Спешна помощ”.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил проверка на действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София заради инцидента. сн.бтв

Материалът Страшно! 10-годишно дете почина от задушаване… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

…read more

Source:: Страшно! 10-годишно дете почина от задушаване…

Related posts

НФСБ сезира прокуратурата, че президентът говори на английски

admin

ЧЕЗ обсъдиха ползите от дистанционното обслужване на електромерите!

admin

Близо 300 педагози от Благоевградско минаха курс по първа помощ

admin

Публикувай коментар

function your_hidden_comments(){ ?> }